Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПИН, COVID-19, фалш, изкуство и динозаври в "Ден след ден"

Залата с динозаврите, Природонаучен музей Пловдив
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

На 1 декември, международният ден за борба със СПИН, в следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ ще чуете:

Колко българи от Централна и Южна България се лекуват от ХИВ вируса в пловдивскта болница „Св. Георги“, която е един от общо петте центъра в страната за лечение на пациенти със СПИН и дали коронавирусът повлия на страдащите от синдрома на придобитата имунна недостатъчност? Ще чуем интервюто на Петя Плачкова с доц. Иван Балтаджиев, ръковотел на ХИВ Сектора.

Новият вариант на COVID-19 – омикрон – последен или пореден преди отслабването на коронавируса e, променил живота на милиони хора по света в поскледните 2 години? Очаквайте разговор  в ефир с проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ Пловдив.

Как хиляди пъти е било споделено в социалната мрежа фалшиво съобщение  в нея на родител, свързано с ротационното връщане на учениците от големите класове в училище след спада на ковид-заболеваемостта в Пловдив? В интервю на Живка Танчева очаквайте реакцията на директора на СУ "Никола Вапцаров" Елена Александрова.

Очаквайте по темата и разговор в ефир с експерта по дигитални комуникации и преподавател в Нов Български Университет Жюстин Томс. С нея ще говорим за това защо малките снежни топки на дезинформацията в интернет се превръщат в лавина в социалните мрежи, има ли спирка и къде е?

В Пловдив има нови задържани по схемата с издаването на фалшивите ковид сертификати. А задържаните в неделя трима лекари и един зъболекар са освободени от ареста. От Антония Попова ще чуем какво казаха единият от тях – д-р Иван Попов, управител на Медицински център в Раковски, и говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев.

Динозаврите в Пловдив вече си имат дом. Разбира се, господарите на Земята преди повече от 65 милиона години се връщат под тепетата с аниматроник модели в нова експозиция на Природоначучния музей. Иванка Петкова ще ни разкаже за откриването ѝ.

Накрая – как 12 културни и образователни организации, сред които и Радио Пловдив, днес се обединяват в Консорциум "Изкуство и образование“ – от Академията за музикално и танцово изкуство, където се подписва договора, директно в студиото ще ни разкаже Стоян Терзиев.

Ще сме с вас между новините в 15:00 и 17:00 часа. Слушайте ни!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 17.09.24 в 15:11
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" с Вяра, Надежда и Любов

Честит празник с Вяра, Надежда  и Любов в сърцата! Днес в предаването посрещаме празника с кинолегендата Любен Чаталов и почитаме този светъл ден с  поглед към  изиграните роли, незабравимите филми и респект към знаковото му творчество. За любителите на добрата литература открехваме завесата около новия антиутопичен роман на писателя Радослав Бимбалов "Ти..

публикувано на 17.09.24 в 10:20

"Точно днес" за вярата, надеждата и любовта

Православната църква на 17 септември почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този празник влизаме в дверите на църквата в село Стряма. И това не е случайно, тъй като в продължение на повече от 80 години там е нямало православен храм. Опустошителното Чирпанско земетресение срива до основи старата църква "Св...

публикувано на 16.09.24 в 16:49

Ново начало с „Вход свободен“

В международния ден за опазване на озоновия слой, една от темите ни е свързана с опазването на околната среда. Детски конкурс за рисунка призовава децата да потърсят връзката между изкуството и природата, на фестивала „Ние сме децата на реката“, тази събота. Разговаряме с Мира Мохсен, от фондация от InBetween. С Петко Йотово говорим за..

публикувано на 16.09.24 в 09:30