Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно са нужни актуализирани ваксини и лекарство срещу К-19

Реакцията срещу новата вълна на пандемията, която може да се очаква с появата на Омикрон трябва да се основава  на повече контрол върху мерките, който за съжаление липсваше досега, препоръча в интервю за "Ден след ден" проф. Мариана Мурджева - ректор на МУ Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ.

Второто много важно е да се настоява пред производителите на ваксини да ги актуализират, да се настоява и за генериране на ефективно лекарство. Вече има един препарат с 89 процента ефективност, който предпазва леката форма да премине в тежка и се разчита на неговото прилагане.

Твърде малко знаем за епидемиологичната характеристика на Омикрон, призна д-р Мурджева -  досега е известно, че заразява 2 - 3 пъти повече от Делта варианта, но няма данни дали е по-тежък или не. Реализмът обаче сочи, че той буди безпокойство.

Проф. Мурджева обясни, че при разработването на сегашните ваксини ефективността им е надхвърлляла 80%, но при Делта варианта тя е спаднала до малко около 60%, очаква се тенденцията на спад да продължи и с новия вариант Омикрон.

Въпреки това, процесът на ваксинация не трябва да спира, включително и с бустерна доза шест месеца след преболедуване, защото е доказано, че след този период имунната реактивност пада. Още повече, че има вече достатъчно доказателства за повторно преболедуване на седмия и на деветия месец след заразяването. Очаква се, че Омикрон ще засегне и тези хора, каза професор Мурджева.

Тя уточни, че няма научни доказателства за  опасност от свръхимунитет, който да се провокира от бустерната доза. И при други ваксини, които се прилагат в три дози - за хепатит например, също няма съобщения за такива реакции.

Проф. Мурджева припомни, че най-важно за правилните обществени реакции е доверието към достоверните, научно доказани информации. Именно поради експонирането на мнения, които не почиват на доказателства, и слабия контрол, особено при имунокомпрометирани общности, се е допуснало размножаване на вариантите и на техните мутации и в крайна сметка - неуспешното овладяване на пандемията. 

Тя отчита като причина за неовладяната пандемия и ниската ваксинация и сочи неоспоримата статистика, че над 86% от починалите са неваксинирани, а над 90% от хоспитализираните също нямат ваксина.

Цялото интервю с проф. Мариана Мурджева можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01