Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН.

"Това, което ни кара да се тревожим, е че той по-бързо се разпространява от Делта варианта и това говори за по-голяма инфекциозност. Все още обаче нямаме данни дали  клиничната картина ще бъде по-тежка и дали ще успее да покори света, както направиха Алфа и Делта вариантите. Не можем да правим никакви категорични извления все още, защото нямаме данни. Трябва да вземем мерки и да не го изпускаме от поглед".

По думите на проф. Угринова, не е възможно известните 56 мутации на омикрон да са възникнали изведнъж във вируса. Те са се трупали и то не на база на Делта варианта, а са възникнали сякаш от само  себе си.  Т.е. вирусът води някаква независима еволюция и сякаш с Делта варианта са две независими клончета. Мутациите не са се появили изведнъж, явно е имало някакво натрупване и в един момент този вирус е  станал по-инфекциозен и е започнал да  проявява по-различни характеристики. 

"Далеч съм от мисълта, че в Ботсвана, където на 9-ти ноември е открит този вирус за първи път, се прави някакъв съществен скрининг. Африканските държави не са от най-богатите и развитите, а този тип изследване изисква доста финансов ресурс".

Проф. Угринова бе категорична, че омикрон не е секвениран досега в България и че от гледна точка на диагностика и изследвания,  нещата се движат на добро ниво. "В България нещата се случват, макар и не така мащабно, както в Англия или в Германия или Франция, но се случват и мисля, че не бихме пропуснали една такава мутация".

Тя посъветва да проявим повече здрав разум и търпение, докато вирусът бъде проучен, но да  не пропускаме да се ваксинираме.

 "Ваксинацията е като демокрацията. Не е най-съвършения строй, но няма по-добър.  Идеята на ваксинацията е превенция. Желанието за превенция е личен избор. Ако човек иска да си гарантира защита, той я прави. Ако не иска - не я прави и чакаме да видим какво ще му направи вирусът". 

Проф. Угринова бе категорична, че сме изпуснали времето, когато постигането на  колективен имунитет от 70% е можел да спре разпространението на вируса. 

"Изпуснахме момента, когато трябваше да подходим с една масова ваксинация и не направихме нищо. Сега той  ни надхитрява с тези мутации и битката с него няма да е никак лека, нито кратка". 

Чуйте повече от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56