Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70% от учениците в Пловдивска област се връщат в клас от днес, другите - утре

| обновено на 06.12.21 в 10:27

От днес всички ученици в страната ще могат да се върнат в клас и да започнат присъствено обучение.

В класните стаи ще влязат учениците от паралелките, в които има 50 на сто съгласие от родителите за тестване на децата, което вече ще се провежда веднъж седмично, гласи разпореждането на образователното министерство.

За следващото масово изследване на учениците след седмица на 13 декември  към момента няма достатъчни количества тестове. Очаква се те да бъдат доставени през следващите дни.

Очаква се  около 70% от учениците в Пловдив и региона да се върнат в клас от днес,  прогнозира началникът на Регионалното управление по образованието  Антоанета Кръстанова. 

По думите и, до края на седмицата са осигурени  необходимите тестове за децата и за всички желаещи да се върнат в училище. Още нови пратки се очакват от четвъртък, като разпределението им става веднага  след пристигането, обясни в интервю за Радио Пловдив Антоанета Кръстанова. 

Тя призна, че част от  родителите, в чийто паралелки има под 50% съгласие за присъствено обучение, може да останат разочаровани. 

Част от гимназиите в Пловдив се връщат в училище във вторник. Става дума за ученици от част от професионалните и профилираните гимназии в Пловдив и областта. 

„Получихме обратна връзка от няколко училища, че няма да могат да започнат присъствено обучение в понеделник. Това са училища, в които няма начален етап. Те не са запознати с тестовете и ще имат нужда от време, за да се организират. За да не се създава излишно напрежение, решихме те да започнат от вторник“, каза още в петък Антоанета Кръстанова,.

Няма да се провежда тестване в общините Калояново, Кричим, Куклен и Първомай. Там заболеваемостта е под 250 на 100 000. 

По данни на Министерството на образованието за 60% от учениците от V до XXII клас има съгласие за тестване.

Тестването ще се прави в училищата един път седмично в началото на първия присъствен ден от съответната седмица, засега - с щадящи тестове.

Учениците, които отсъстват в деня на тестването, ще бъдат изследвани в първия ден, в който дойдат на училище.

От тестване ще бъдат освободени учениците със зелен сертификат. Учениците със специални образователни потребности ще бъдат тествани от техните родители в домашни условия.

Училищата, които не могат да организират връщане към присъствено обучение днес, могат да направя това от утре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09