Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години ДК в УМБАЛ "Св. Георги" и Катедра по педиатрия

4
Част от екипа на Детска клиника на УМБАЛ "Св. Георги" и Катедрата по педиатрия на МУ

С тържествен симпозиум Катедрата по педиатрия и мединска генетика на МУ-Пловдив и Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязаха 75-годишния си юбилей. За този период те отброяват лечението на почти 5000 пациенти средногодишно. В равносметката им е нарастване на дела на трудните случаи, но намаляване на детската смъртност.

През годините медиците, свързали живота си с двете звена, са защитили общо 43 дисертации за образователна и научна степен „доктор“, участвали са в десетски емблематични форуми и са написали стотици научни трудове, като са внедрявали съвременни методи за лечение. Само за последните 5 години са обучени 1639 студенти по медицина, от тях 761 с английско езиково обучение, 488 студенти по дентална медицина, 458 медицински сестри и 84 акушерки, 231 студенти от Медицинския колеж, 25 специализанти по обща педиатрия, детска кардиология, детска неврология, детска ендокринология и детска пулмология, разказа ръководителят на катедрата и началник на клиниката днес проф. Иван Иванов.

В присъствието на много гости на юбилея си медиците получиха поздравителни адреси от от кмета на Пловдив Здравко Димитров, директора на болницата проф. Карен Джамбазов и ректора на МУ проф. Мариана Мурджева, от ръководители на други катедри и клиники в лечебното заведение. Тържественият симпозиум завърши с официално връчване от проф. д-р Иван Иванов на благодарествени писма на вече пенсионирани медици, оставили имената си в историята на двете структури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валери Вълков от Пазарджик става депутат за 3 заседания

Само за 3 пленарни заседания ще бъде депутат в 50-ото НС Валери Вълков, който днес положи клетва като депутат на мястото на Екатерина Захариева.  Той ще представлява Пазарджик, след като тя стана българската номинация за еврокомисар. Тази сутрин депутатите освободиха Захариева като народен представител, а малко по-късно Вълков положи клетва.  За..

публикувано на 19.09.24 в 12:47

Бандити ограбиха сама жена на улицата

За броени часове криминалистите от полицейското управление в Карлово разкриха извършители на грабеж.  Бързата им намеса се наложила, след като млада жена се оплакала, че късно вечерта във вторник двама насилници я нападнали и ограбили, отнемайки и мобилен телефон и намиращите се у нея други лични вещи.  При започналото издирване полицаите влезли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

обновено на 19.09.24 в 11:09

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46