Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важна е гражданската активност към новото управление

| обновено на 14.12.21 в 10:18

След три избора и шест неизпълнени мандата седмият стана факт с полагане на клетва в Народното събрание от новия Кабинет.

Версията за подобрен управленски механизъм на държавата предложи усмихнатият премиер Кирил Петков. Обеща да е министър на всички българи. Обеща да остане пръв между равни за отборното постигане на формулираните цели. Поиска опозицията зорко да следи стъпките управляващите и да не спира с критиките. И сподели увереност, че след четири години България да бъде едно съвсем различно място.

Между надеждите и скептицизма около безоблачното влизане в новите костюми на властта от коалиционните партньори, ценностните отстояния, гравитацията на управлението и заявките, които дадоха победители и опозиция, говорим с Румяна Дечева - председател на Европейската асоциация за защита на човешките права.

Тя каза, че онова, с което трябва да се поздравим като граждани на България е, че след три избора и два отказа за управление, все пак стигнахме до там - да има политическа воля да ни представляват. 

Заленият сертификат и първата заявка на Кирил Петков: "За мен това е единственият начин да се пътува и да се работи. Това дава свобода и да сме активни професионалисти. В света, не само в ЕС тези "зелени сертификати" показват отговорност и желание да продължим да работим заедно. Важно е нашата демократична воля да се превръща в демократични процеси." 

"Трябва да дадем 100 дни на доверие към новото правителство", каза още Дечева. Тя посочи, че този флуиден баланс, може би ще бъде онази ситуация и среда, в която ще има нужда от нашето участие. 

"Това управление представлява 20% от всички хора, които сме на списъците, и 80 % не са представени, те имат нужда от нашето участие", допълни още Дечева. По думите й ще се отвори възможност да се намесим в управлението, като граждани. 

"В нашата страна проблемите не са толкова икономически, при нас огромният проблем е липсата на политическа култура, съотвестваща на европейски граждани", смята Румяна Дечева. По думите й промените в изборното законодателство са едно от най-добрите неща, които ни се случиха през последните няколко години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на аглелите" превръща Пловдив в град на доброто

Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21