Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надявам се на взаимодействие с новия екип на МК

арх. Петър Петров
Снимка: БГНЕС


Националният институт за недвижимо културно наследство започва промени, за да си върне ролята на пазител на националното съкровище.  Това каза в интервю за програма "Ден след ден" директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който има план за това.
Очаквам с новото ръководство и новия министър  на културата да влезнем в диалог, за да ги запозная подробно с предложенията, които вече направих и се надявам на взаимодействие за връщане на една добра система за опазване на недвижимото културното наследство, каквато през последните години беше опорочена и загубена.
Според ахр. Петров Институтът е пренебрегван от години. По думите му в момента  57 души е целият състав. Реално обаче,  на терен работят около 24 човека и на тях е възложена  грижата за паметниците на културата в системата и на съгласуването, и на изучаване в момента.  Той посочи, че задачата е непосилна и образно обясни, че за да се свърши цялата работа - да се случи актуализирането на тези 18 хиляди обекти, от този екип, ще са необходими над 100 години.

Арх. Петров коментира и казуса от Пловдив с изкопаните тунели под главната улица, като посочи, че решаването му е от ресора на Главна дирекция "Инспекторат" към Министерство на културата и той се надява колегите му да намеря правилното решение.

За мен по-важните, по-горещите теми, както за Пловдив, така и за цяла България, е именно актуализиране на списъка, режимите и правилата, по които да се извършват намесите. В момента липсата на такива предписания, на практика от една страна, предполага съмненията от субективност на становищата, от друга страна, самите обекти не са защитени по един законов начин, което обрича в голяма степен на обезличаване  историческите градски ядра и центрове, характерните ансамбли, въобще на културното наследство на България.

Той даде като пример Тютюневия град в Пловдив, а също така многобройните искания за намеса в централната градска част, по главната улица и съседните улици, където нямайки точни режими и правила,  покривите един по един се настрояват, променят и се получава абсолютна различна и неконтролируема картина на средата.

Архитект Петров посочи, че сред новите му идеи е разкриване на  регионални отдели на института в Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна, за да се отговори на нуждите за опазване на културното наследство.

Предстои да започне мониторинг на обектите от световното и националното недвижимо наследство, издирване и изучаване на културни ценности, събиране на информация за застрашени обекти.

Сред другите намерения са  дигитализиране на огромния архивен фонд.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06