Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата, житейските избори и предизвикателства

Снимка: Личен архив

В края на всяка година и в началото на новата такава, човек си пожелава, задава въпроси, разсъждава за изминалото време или поне така правят повечето хора. Обикновено, с вдигната глава и решението новата година да е по-добра, ние се впускаме в това приключение. Доколко то ще е успешно? От какво зависи или не зависи това? Научили ли сме си уроците или за нас курсът на обучение е приключил? Влиза ли ни съдбата в плановете и доколко ни се получават житейските избори? За всичко това, говорим с Лидия Петкова, влогър, писател и коуч в първото издание на „Шейкър“, за новата 2022-ра година.

Между Коледа и Нова година, посещавайки любими си, роден Пловдив, тя ни отдели време, за да анализираме заедно житейското си верую и да си подредим приоритетите.

„Моята 2021-ва година, беше много предизвикателна. Аз не обичам да казвам, че я изпращам с голям кеф, но в общи линии наистина си я изпратих с голям кеф. Всъщност, във всяко едно житейско нещо, което ни се случва можем да изберем да видим чудо или предизвикателство“, казва Лидия Петкова.

И все пак, нейната 2021-ва е предизвикателна и в същото време чудна, защото я поставя на пътя на нейното призвание. Заедно с Теодора Александрова фотограф и консултант по здраве, случват влога „Часът на прожекторите“. Завъртат колелото и помагат на съдбата да си довърши работата.

„Осъзнаването, че си на твоя път, може да се случи след дълги години търсене. А, призванието е толкова естествена част от човека, че той даже не я вижда. За да видиш нещо, трябва леко да се дистанцираш. Но, това си буквално ти и човек е като сляп, трудно му е да го види. Затова, повечето хора трудно откриват призванието си. За мен беше, също, толкова трудно. В един момент осъзнах, че това което правя ежедневно. Това, което правя дори, когато не се чувствам добре, когато съм болна или нямам настроение, което никога не се променя е моето призвание. Тогава, успях да го видя. Аз, винаги, пиша, споделям и винаги искам през болката и това, което ми се случва да помагам на другите хора. Дали ще правя предаване или ще го изпиша в книга, всъщност, формите са различни, но това е нещото, което ме изпълва. Може би, като съвет към хората, практичен, е да си зададат въпроса – кое е това нещо, което правите дори, когато не се чувствате добре?“ , споделя още Лидия Петкова.

Какво друго си казваме с нея за призванието, за съдбата и свободния избор, за новите отношения, чуйте в неделното ни предаване, по радио Пловдив. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Героят Вини Трибуле

"Ботев" победи с 1:0 "Левски" и е на 3 точки от върха

"Ботев" (Пловдив) победи инфарктно с 1:0 над "Левски" в дербито от 11-ия кръг на Първа лига. Големият ерой за „канарчетата“ бе Вини Трибуле, който се разписа в 87-ата минута, за да донесе успеха на своя тим с дебютното си попадение. "Жълто-черните“ бяха в числено намален състав след директен червен картон на Йонас Там в 63-ата минута за нарушение..

публикувано на 05.10.24 в 23:06

Слушайте дербито "Ботев" - "Левски" пряко по Радио Пловдив

С два мача днес продължава 11 кръг в Първа лига. От 17:30 часа ЦСКА е домакин на новака "Септември" на Националния стадион „Васил Левски“, а от 20:00 часа "Ботев" (Пловдив) приема "Левски" в дербито на кръга на стадион "Христо Ботев". Този мач може да слушате на живо по Радио Пловдив. Играчите на Душан Керкез са с 19 точки от началото на кампанията –..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48