Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калофер празнува рождението на Христо Ботев

6
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Стотици българи от цялата страна участваха в церемонията, с която в Калофер беше отбелязана 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев. 

"Трябва да изпълним най-съкровенанната си мечта, мечта за силна и просперираща България, само тогава ще достигнем до онова равноправно лято, за което мечтаеше Ботев", каза в словото си пред присъстващите вицепрезидентът Илияна Йотова.

След тържествената церемония, която започна с военен ритуал в двора на Националния музей „Христо Ботев“,  пред паметника на поета- революционер беше положен гирлянд на славата.

Българите дошли да се преклонят пред паметта на героя споделиха, че се чувстват особено горди да са в Калофер в деня на неговото рождение и празника Богоявление.

Днес стана ясно, че се снима нов филм за Ботев, който се финансира с дарения от българите, хората на Калофер и от БНТ. 

"Филмът ще е за последните 100 часа от живота на поета, консултант е проф. Пламен Павлов, премиерата ще бъде на 2 март в София", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Един от родствениците на Ботев, Боян Ботьов бе в Калофер и сподели, че е важно да се четат стиховете и гениалната проза на революционера, защото всичко при Ботев е сливане на думи и дела. 

Ася Николова, директор на къщата - музей с думите за деня на рождението на поета революционер: "Свободата е нещо, на което Ботев посвещава както стиховете, така и живота си. Това са истинските поклонници, които днес идват да се поклонят пред делото на Ботев. Той е оставил огнена проза, блестящи стихове, нещо което трябва да вълнува всеки българин."

Калофер, 6 януари 2022, тържествено днес казахме "Поклон на Ботев!", за неговата обич към  България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

публикувано на 17.07.24 в 08:18

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16