Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от работодателите планират да вдигат заплатите

Снимка: © Цветелина Белутова

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията. Целта на работодателите е по този начин да запазят текущите таланти в организациите си. Това показва регулярното проучване на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022), което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. 

Тази година то е част и от по-мащабния пазарен анализ на ManpowerGroup SEE – същите проучвания ще бъдат публикувани за държавите Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 г.

Какви са очакваните промени в нивата на възнагражденията?

Над 80% от анкетираните представители на 196 компании от 19 бизнес сектора споделят, че планират да има увеличаване на възнагражденията през първата половина на 2022 г. 5% планират увеличението да е между 16-20%, а два процента прогнозират и ръст на заплатите над 20%. Близо 60% от работодателите отбелязват, че планираните промени ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за увеличаването на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като една от основните причини за напускане е предлаганото по-високо възнаграждение на друго място. Това стана ясно в анализа на предходното ни пазарно проучване, което излезе през декември, за текучеството на персонала през изминалата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията.

В сектор „Производство“ над 90% от работодателите планират да увеличат заплатите на своите служители, 91% в сектор „Автомобилна индустрия“ и 81% в „Търговия“.

Това са и трите сектора, които изпитват „глад“ за кадри и които са претърпели най-голямо доброволно текучество през 2021 г. Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. 

„Консултантска дейност“ е и секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%. В сектор „Информационни технологии“ не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ планират увеличение на възнагражденията за техните служители.

Ще има ли промени в допълнителните придобивки?

По отношение на допълнителните придобивки тенденциите са по-различни между работодателите – близо 40% заявяват, че ще има увеличение в допълнителните придобивки, докато 58% споделят, че не планират съществени промени в това направление. В секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“ се наблюдава най-голямото увеличение на допълнителните придобивки – над 50%.

В прикачения  звуков файл можете да чуете интервюто с Дарина Динева, експерт "Пазарни проучвания" в МanpowerGrop България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

МК трябва да каже как да се уволнят фиктивно назначените 41 души

Новият директор на Смолянския драматичен театър Мариан Бозуков е предприел спешни мерки, за да ограничи достъпа на външни лица до назначенията в театъра.  Това обясни самият той в предаването "Точно днес", като уточни, че все още не разполага с цялата информация, тъй като счетоводните програми и тези за личния състав са били изнесени във външната..

публикувано на 16.10.24 в 09:46

Необяснимо е как опитни пилоти ще направят грешка

Не мога да си обясня как двама опитни пилоти с достатъчно часове нальот, особено майор Димитров,  могат да допуснат такова отклонение от заданието. За мен това е недопустимо – да слязат на такава малка височина - 168  метра. Това е изключително ниско. На върха на околните тополи е. Необяснимо е“.  Това коментира военният експерт и  журналист..

публикувано на 15.10.24 в 16:56

Жените над 40 години да се изследват за рак на гърдата

Октомври е Месецът за профилактика на рака на гърдата у нас. На 19 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата.  Безплатни прегледи за всички жени, се провеждат през целия месец октомври  в Клиниката по лъчеление на УМБАЛ „Свети Георги“, това става всеки ден от 08:00 до 12:00 часа в клиниката, на адрес на бул. "Васил Априлов"  15А...

публикувано на 15.10.24 в 13:52
Румен Гълъбинов

Размерът на бюджетния дефицит може да се оптимизира

Реалистична ли е прогнозата за 18 млрд. бюджетен дефицит за 2025 година  и кои са основните рискове за бизнес средата в страната в контекста на очакваното повишаване на минималната работна заплата, присъединяването към еврозоната и опасността България да загуби над 1,5 млрд лева от безвъзмездните европейски средства. Според икономиста Румен..

публикувано на 15.10.24 в 11:17

Трудовият пазар не предлага условия за незрящи хора

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите 15 октомври се обявява за Международен на Белия бастун. За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка, като се създава Асоциация в подкрепа на белия..

публикувано на 15.10.24 в 10:15