Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С респект към Живота - "Точно днес"

На 21 януари – Деня на родилната помощ, почитаме труда на всички специалисти, които помагат  на живота да се появи на белия свят. Денят се отбелязва тържествено от  1951 г., когато с указ на Народното събрание Бабинден по стар стил е обявен за празник, почитан оттогава тържествено в АГ- отделенията на болниците и клиниките.

Извън статистиката на новородените през 2021 година – 58 393, за традиционния ритуал, който се изпълнява днес с респект към дейността на акуширащите специалисти и още – за предизвикателствата в ежедневната им работа и фокуса на усилията им, наложени от Ковид-пандемията – д-р Димитър Йончев – началник на Клиника АГ в УМБАЛ „Пловдив“.

С около 110% повече са разходите за електроенергия в детските заведения в Пловдив, в сравнение със същия период на миналата година, но това няма да доведе до затварянето им. Категоричната позиция е на заместник-кмета „Образование“ Стефан Стоянов, който ще коментира възможностите община Пловдив да се справи с кризисната ситуация при плащане на сметките за издръжка на детските заведения и кухни.

Темата за дръзкия ценови танц на електроенергията ще коментираме и в контекста на плащанията от страна на бизнеса, предизвикан за решение на сложния ребус – възможно ли е и как именно да се намали енергийното бреме стоварило се върху бюджетите им. Коментарът е на икономиста Румен Гълъбинов.

Представители на архитектурно-строителния бранш излязоха с общи искания за промени в законодателството. Браншът се обедини  в настояването си към управляващите за въвеждане на електронни разрешителни за строителство, както и за изготвяне на нов Кодекс, обединяващ всички закони в сектора на строителството. За целта на тази инициатива и очаквания ефект от осъществяването й – арх. Чавдар Тенев -  председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

В минутите за култура – репортаж на Екатерина Костова за  старта на новия проект на трио пловдивчани „Театър в галерията“ в галерия „Arsenal of art и началото на проекта, финансиран от Национален Фонд Култура вечерта  с моноспектакъла на Милко Йовчев „Списък с всички страхотни неща“ и акустичен концерт на Димитър Еленски.

„Добро утро, Ден“ и в петък оставаме в компанията на проф. Стефан Костянев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В симбиоза с „Вход свободен“

Привличаме вниманието ви с интересни акценти. Гостува ни Борислава Димитрова. Коментираме събитието „Еко-ЗооСимбиоза“, на 21 септември, в събота, в парк „Каменица“. С психотерапевта Кремена Станилова говорим за нуждата от отпускането, в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев...

обновено на 19.09.24 в 09:40

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50