Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Станислав Доспевски" с графика в Пловдив

Над 90 творби от различни артисти, част от  най-новите придобивки на Художествена  галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик ще бъдат показани в Зала „2019“ на ул „Гладстон“32.

С изложбата под надслов „Нова българска графика“ галерията гостува на Градска художествена галерия Пловдив. 

Експозицията се представя пред публика за първи път, като графичните творби са изцяло  от фонда на Пазарджишката галерия. 

Директорът на галерията Леон Бабачев подчерта, че идеята за подбора на графичните творби е следствие от нарасналия фонд на галерията през последните години от постъпили като дарения предимно от четирите издания на Националната графична изложба  - биенале на името на Георги Герасимов (1905 -1977). В нея досега са участвали над  100 автори  от различни поколения и представени  повече от 430 творби с разнообразие от теми, концепции и техники - класически и съвременни. 

По статут наградените творби остават във фонда на Художествена галерия "Станислав Доспевски". Много от участниците са пожелали да дарят своите произведения, именно тяхната дарителска воля се е оказала решаваща за възможността настоящата изложба да се случи. Само от последното издание са придобити 41 графични листа.

Интервюто - звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тракийският храм от III век пр. Хр. ще бъде експониран

" Тракийски храм от III век преди Христа ще експонираме в Пловдив. Това е уникален обект за България, който няма аналог по нашите предели.", смята директорът на РАМ Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов . Той поясни, че разкопките на Голямата могила, в район Южен, с височина 12 метра са продължили три години.  Кметът Костадин Димитров каза, че за..

публикувано на 22.08.24 в 11:11

Музика, гейминг и кулинария на "Улица Станционна"

Пловдив се готви за един от най-новите си фестивали – Улица Станционна. Музикантите, които ще отговарят за доброто настроение,  са подбрани.  Към вече успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно..

публикувано на 22.08.24 в 10:57

Четири дни фестивал на комедията в Пловдив

Фестивалът на Комедията Пловдив 2024 стартира в Дом на културата „Борис Христов“. В рамките на четири дни на сцената ще бъдат представени „Комеди Революция“ с разнообразни стилове и оригинални шеги, провокативното комедийно шоу „Остри езици“, както и забавното и събиращо за един час в непрекъснат смях различни комедианти „Смешният час“...

публикувано на 22.08.24 в 07:14

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00