Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма извинение, нито разкаяние за комунистическите репресии

Снимка: Петър Георгиев

Тази година се навършват 77 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.  През 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити

Това, че у нас не се направи лустрация на комунистическите кадри, това, че парите останаха  у бившите комунисти и, че не последва извинение за стореното от страна на БКП водят до забрава и дори за опити да се съжалява за онази "изгубена България", каза по повод годишнатата проф. Вили Лилков, който от години изследва комунистическия режим в България. 

Той припомни, че "народ съд" е имало не само в София, но в редица малки населени места и до съревнование кой ще произнесе повече смъртни присъди. Убийствата са извършени под купация от Съветската армия, а от затвора са пуснати хиляди криминални престъпници, които са въоръжени. има свидетелства, че само в София са раздададни "7 000 цеви".

Няма друго събитие, което да разделя българия народ, подчерта проф. Лилков.

В историята е имало много насилие, но една партия да провежда война срещу собствения си народ, това е рядкост.  Вили Лилков припомня атентатите, гонеията, концентрационните лагери, репресиите  срещу "бившите хора", както и това, че  именно българските комунисти помагат на Съветската армия да издири и унищожи хиляди таврийски българи, които се преселват у нас. Сталин ги върща обратно и ги подлага на репресии. 

И всичко това се прави с удивителна демагогия за някакви икономически успехи, а България е еднствената държава в Северното полукълбо, която фалира три пъти за 45 години. 

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Интервюто с проф. Вили Лилков можете да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09