Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъпият ток няма да затвори УМБАЛ "Св. Георги"


Безпрецедентно високи сметки за ток затрудниха не само общинита, но и болниците.

Каква е ситуацията в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив  разказва заместник – директорът по административни и икономически въпроси доц. Момчил Мавров.

Само за първия месец на тази година сметките  за ток на болницата  са 421 342 лв. с ДДС.   В сравнение със същия период на миналата година цената е скочила над два пъти.

Тогавашната цена от 168 лв. за мегават/час електроенергия с малки отклонения се е задържала до октомври 2021 г. Оттогава, до края на годината  рязко скача до  281 лв. без ДДС, а този януари тя вече е 397 лв. за мегават/час.

Освен това  лечебницата купува тока на различна цена във всеки един час от денонощието,  понеже  тя постоянно варира  на енергийната борса.

Засега болницата може да си поеме сметките със собствени средства.  Докога  ще е така – можем само да гадаем, коментира  доц. Мавров.  По думите му обаче, ако  тази нтенденция обаче  продължи, ще се наложи да  се посегне  към средствата за инвестиции. 

Все още е рано да се прогнозира как ще се развият нещата, тъй като не знаем  при тази динамика, каква ще е цената  дори за седмица напред.  Не се знае докога може да издържи болницата.  Възможностите за икономии на болниците поначало са маллки – няма как да се ограничи потреблението на електричество главно заради  болничната техника - категоричен е административният  шеф на УМБАЛ "Св. Георги". 

Няма опасност да се стигне до ограничаване на лечебната дейност. Високата цена на тока няма да повлияе и на качеството на лечебня процес. 

Държавата компенсира  с 110 лв. на киловат час – 174 хил. лева за октомври  и ноември. За декември и януари  все още не  е е получена  компенсаторна сума.  Тази техника все пак е само временно решение.  

Ако  цените  продължат  да растат,  възниква необходимост от поскъпване на клиничните пътеки. Инфлацията също е нараснала чувствително, което също е довод за увеличено финансиране на пътеките, смята доц. Момчил Мавров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56