Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещи въпроси по горещи теми „Точно днес“

| обновено на 02.02.22 в 16:56
Снимка: Иво Чолаков

Властта под обстрел от искания за държавни компенсации и повече средства в основни сфери от обществения живот, а повод за тях станаха високите цени на тока, газта и отоплението. Директори на болници и училища бяха неприятно изненадани от близо три пъти по-големите сметки за ток за декември, което поставя на сериозни изпитания техните бюджети. Сега на ход са управляващите. Затова във времето от 6 до 9.30 ч. питаме:

Имат ли шанс лечебните заведения да получат държавна помощ и възможен ли е скок на цените на клиничните пътеки с 25%? Отговорите търсим от доцент Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

Училищните директори също настояват за поне 20% увеличение на единните разходни стандарти. Предвидени ли са те в проекта за бюджет за образование за тази година? Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова с коментар по темата.

А ще продължи ли възходящата тенденция в цените на тока и газта през следващите месеци? Експертната прогноза ще бъде на Калоян Стайков от Институт за енергиен мениджмънт.

И още теми в утрото на 3 февруари:

Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ започна записването на ученици за своята единадесета учебна година. Кои са новите моменти в обучението? Това ще научим от Анета Русковска, председател на организацията „Сдружени пловдивски творци", което заедно с Община Пловдив реализира проекта.

В Зона „Култура“ ще чуете интервю на Веселина Пеева с музикалния директор на Държавна опера-Пловдив Диан Чобанов, който в аванс ще ни представи програмите на Опера бутик на 3 февруари, а също и големите опери на Верди в събота.

Преди всичко това е рубриката ни „Добро утро, ден!“. Актьорът Симеон Алексиев е гост тази седмица в нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

обновено на 13.09.24 в 17:12

Археологическа велообиколка днес във "Вход свободен"

На 22 септември 2024 г., в рамките на Европейските дни на наследството, любителите на историята и активния начин на живот ще имат уникалната възможност да открият Пловдив по нов и различен начин.  Под наслов „По пътя на водата“, обиколката ще проследи важни водни маршрути в града, с акцент върху пътя и функциите на акведуктите и на река Марица. Водачите..

публикувано на 13.09.24 в 09:30

„Точно днес“ – за вярата, кризите и здравето

Не само петък, но тринайсти ден от септември. Посрещаме го без фатални нотки и с важните теми за Пловдив и страната. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: До какво ще доведе политическата криза у нас и опасно ли е да се правят промени в изборния поцес преди тя да приключи? Отговор на този въпрос ще търсим от Калин Славов ,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00