Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите ученици от Пловдивска област се връщат в клас на ротация

След спад на заболеваемостта от 25% на 5% сред децата в 6-те общини, в който бяха въведени мерки преди дни

| обновено на 03.02.22 в 14:59

На ротационен принцип на обучение от разстояние от понеделник преминават училищата в 18-те общини в Пловдивска  област. Това реши Областният кризисен щаб.

Мярката засяга учениците от 5 до 12 клас, като първи дистанционно ще се обучават тези, които са били присъствено в клас преди ваканцията - 7, 10 и 12 клас. За децата от 1 до 4 клас остава присъственото обучение. Това съобщи областният управител и председател на щаба Йордан Иванов. 

Той поясни, че решението е взето, защото се наблюдава спад на заболеваемостта от 25% на 5% сред децата в 6-те общини, в който бяха въведени мерки преди дни. 

Началникът на РУО Антоанета Пакова добави, че има осигурени 68 хиляди теста за двете седмици, като учениците, които се връщат в клас ще бъдат тестване на 7 и 14 февруари.

Очаква се и нова доставка на двойно по-голямо количество тестове, за да се обезпечи нормален учебен процес и през следващите седмици. 

По данни на РЗИ заболеваемостта на 14 дневна база в Пловдив и областта е 1831 на 100 хиляди души. Активните случаи са 9 259 като само 6% от тях са хоспитализирани. Според директора на РЗИ д-р Сийка Димчева ситуацията в болниците е спокойна и има достатъчно свободни легла. 

Към днешна дата заетостта на терапевтичните легла е 55%, а на интензивните се запазва от няколко седмици под 50%.

Добра новина е, че от детските интензивни легла в момента е заето едно.

Постепенно намалява и натискът към Спешна помощ. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пак затварят „Брезовско шосе“, археолозите ще проучват Плоската могила

В Пловдив днес се очаква да бъде затворен последният участък от „Брезовско шосе“ след улица „Полет“. В момента се прави организация на движението и се уточнява графикът на строителите по Водния проект и на археолозите, които ще влязат в обекта вероятно след седмица, съобщи заместник - кметът с ресор „Строителство, инвестиции и общинска собственост“..

обновено на 26.08.24 в 08:30

Жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив заради безводието

Жители на родопското село Павелско в община Чепеларе блокираха частично пътя Смолян – Пловдив заради безводието в населеното място. Блокадата продължи от 12 да 13 часа., като на място бяха около 400 местни жители. И от двете страни - и в посока Смолян, и в посока Пловдив, имаше задръстване колони от автомобили. Задръстването предизвика..

обновено на 25.08.24 в 15:23

Тапа на АМ "Тракия" край Пловдив заради катастрофа

Катастрофа с две коли е причината за сериозно задръстване на АМ "Тракия" край Пловдив. Ударът е бил между джип и лек автомобил. И двете возила са се забили в мантинелата. Джипът е с поражения в предната част, а колата е със смачкана задна част. Шофьори споделят, че задръстването вече е над 10 километра. Имало е водачи, които са се..

публикувано на 25.08.24 в 15:23

Колоездачната обиколка преминава по Подбалканския път

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България.  За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обиколката днес ще стартира от..

обновено на 25.08.24 в 12:17

Полицията в Пловдив задържа трима души, източвали банкови сметки

Участници в схема за източване на чужди банкови сметки са задържани при спецакция на служители от отдел "Икономическа полиция" в Пловдив. В ареста са 32-годишна жена и двама криминално проявени и осъждани мъже – на 41 и 59 години. Операцията е проведена след придобита оперативна информация, че тримата участват в схема за изготвяне и..

публикувано на 25.08.24 в 11:02