Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат кариерите в Белащица на среща в МE

Снимката е илюстративна

Концесиите на кариерите в Белащица не могат да бъдат удължени. Това е позицията на община Родопи, а аргументите за нея ще бъдат изложени на среща този петък в Министерството на енергетиката, съобщи кметът на общината Павел Михайлов.

„Имаме категорични основания да поискаме спиране на концесиите. На срещата в енергийното министерство ще изразим отрицателното си становище и ще заявим, че няма да допуснем тази каменна кариера да продължи да се развива в землището на село Белащица и на територията на община” Родопи” – коментира Михайлов след среща с областния управител на Пловдив Йордан Иванов и представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Регионалната служба по горите и ИК „Стоп на кариерите в Белащица”.

Като част от проблемите, които създават кариерите, кметът посочи високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шума. „В случай, че становището не бъде взето предвид, Община Родопи ще продължи да предприема всички разрешени от българското законодателство действия за защита интересите на жителите на Белащица”, добави той.

По информация от общината, кариерите над селото се експолатират от началото на 70-те години на миналия век, а концесиите на двете фирми вече са изтекли. Според закона, срокът на експлатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години, допълва Михайлов. Той определи инвестиционните намерения за удължаване срока на концесията като недопустими и защото територията на концесиите попада в проект за санитарно-охранителна зона около два каптирани естествени извора „Калоян дере 1” и „Калоян дере 2”. 

Според Михайлов, освен село Белащица, засегнати от евентуално продължаване на каменната кариера ще бъдат още 9 села от Родопската яка. Пред областния управител кметът обясни още, че в новия бюджет за 2022 година ще бъдат заложени 150 хиляди лева за извършване на процедура по включване в регулацията на село Белащица на земеделски територии, включително и пътя, обслужващ кариерните дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07