Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха Френската гимназия с награда за толерантност

Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ стана първото училище в страната, което получи наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. Тя е по инициатива на евродепутатата Илхан Кючюк и невговия политически съветник Валентин Тончев, който е бивш възпитаник на училището.

Българският евродепутат подчерта при връчването на отличието, че училището винаги е било пример за укрепване на европейските ценности.

„Решихме да засвидетелстваме това уважение към усилията на всички, които през последните 15 години развиват Клуба на младия европеец, доказват своята принадлежност и възпитават младите хора в ценостите на ЕС“, каза Илхан Кючюк.

Директорката на Френската гимназия Мариела Николова заяви, че наградата е голяма чест за учебното заведение и тя показва, че то е поело не само по европейската писта, но развива и изключителна дейност, която не остава незабелязана.

Главният учител Донка Алексиева, която ръководи Клуба на млади европеец заяви, че това е награда за всички негови членове.

„Винаги съм казвала, че нашите ученици са отстоявали европейските ценности навсякъде и много деликатно представят европесйката идея в училище“, каза Алексиева.

Симон Вей е емблематична личност от европесйки произход, виден френски политик и първата жена, която застава начело на Европейския парламент през 1979 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево и топло време, очакват се летни температури

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява.  След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще започне да се..

публикувано на 04.10.24 в 07:30

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 07:04

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19