Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекалено рано се отменя зеленият сертификат в България

Зеленият сертификат беше късно въведен у нас, а прекалено рано се отменя. Трябва да сме доста по-стриктни по отношение на сегашните мерки, каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Христиана Бацелова, епидемиолог от УМБАЛ „Свети Георги“ по повод поетапното отпадане на ограниченията срещу коронавирус в България от днес.

Тя смята, че отпадането на изискването за „зелен сертификат“ в обектите с обществено значение носи рискове, ако се стигне до струпването на много хора на едно място, чиито имунен статус не е известен.

„Виждаме, че броят на заразените с Covid-19 у нас намалява, но броят на починалите остава на високо ниво. Ще цитирам епидемиолозите от СЗО, които изразиха притеснението си от възникването на нови вариант, затова страните трябва да са много внимателни при разхлабването на мерките“, това каза в Тя допълни, че от Япония идва тревожна информация, че има подвариант на Омикрон, който може да се окаже не само по-заразен, но и има вероятност и да се окаже по-тежко протичащ.

Адвокат Станислав Проданов, който е собственик на заведение в квартал „Капана“ каза, че вероятно от днес нищо няма да се промени в организацията на работата на заведенията. Той обясни, че загубата на собствениците на заведения през тази тежка за тях зима, надхвърлят десетки хиляди левове.

„Не очаквам сега заведенията да се напълнят. Масовост няма да има, но факт е, че доста дълъг период от време връщахме хора“, коментира още адвокат Проданов.

Интервютата с доктор Христиана Бацелова и адвокат Станислав Проданов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бави "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15

Ако имаме казус за решаване с младите хора, той е в нас

"С годините професионална работа установихме с колеги, че един от основните проблеми в личностното развитие на младото поколение са точно тези с възпитанието. Децата умеят да се образоват, родителите са достатъчно грамотни, за да направят това, но когато стане въпрос за възпитание като поведение в професионална среда, защото всички сме социални..

публикувано на 08.10.24 в 08:56

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58