Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще завърши седмицата - "Точно днес"

Картите на установения ред се разбъркаха. След ракетен обстрел по цели на почти цялата територия на  Украйна, Владимир Путин изуми света със сухопътна операция. Така в ситуация на дългосрочна пандемия най-спряганата през последните часове дума се оказа забравената отдавна - „война“ с всички прогнозирани и непредвидими последствия от нея. Путин се отправи към черния списък на ЕС. НАТО ще активира отбранителните си планове, включвайки преместване на войски в източните територии на Алианса. Коридорът за дипломатически маневри силно се стесни – светът притаява дъх пред неизвестното. Включително и България...  

В програма „Точно днес“ продължаваме да отмерваме учестения пулс на времето, наситено с кризи, от които най-страшната, извън парите, пазарите, въоръженята, остава на заден план – хуманитарно-ценностната.

Защо, когато въпросите за войната и мира започват да зависят от волята на един-единствен човек, всичко се свежда до руска рулетка – игра със смъртта, отключила се след някой случаен изстрел – Тони Николов – гл.редактор на е-сайт „Портал Култура“

За грешките в политиките на Европа и спешната й необходимост от реформи в контекста на Глобалния свят – с енергийния експерт  Димитър Иванов – интервю на Екатерина Костова.

И конкретните  сигнали, дадени от европейските политически лидери след нощното им заседание в Брюксел около динамичния развой на събитията – коментарът е на евродепутата Радан Кънев.

Различен ъгъл, но само привидно, към възможния геополитически сблъсък ще добави към темата коментарът на  предприемача Кирил Василев – известен на пловдивчани и като дарител на средствата за построяването на най-новия храм в града „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като „украинската църква“,  Кирил Василев.

Антоанета Петричанска от мястото на събитието – лозари в Пловдив и още 4 града в страната  излизат на протест, заради липсата на средства и нерешени проблеми в сектора. Те ще блокират кръговото кръстовище на 6-ти км. на Пазарджишко шосе.

И защото каквото и да се случва, музиката и словото могат да го разкажат, предлагаме поглед към книгата "Акорди" на нотариуса Георги Връбчев, чиято практика е в Пещера. 

И...дано Денят е добър!  В компанията на госта ни в обичайната рубрика в 7.30 д-р Димитър Гачев и днес със сигурност ще бъде така.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 17.09.24 в 15:11
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" с Вяра, Надежда и Любов

Честит празник с Вяра, Надежда  и Любов в сърцата! Днес в предаването посрещаме празника с кинолегендата Любен Чаталов и почитаме този светъл ден с  поглед към  изиграните роли, незабравимите филми и респект към знаковото му творчество. За любителите на добрата литература открехваме завесата около новия антиутопичен роман на писателя Радослав Бимбалов "Ти..

публикувано на 17.09.24 в 10:20

"Точно днес" за вярата, надеждата и любовта

Православната църква на 17 септември почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този празник влизаме в дверите на църквата в село Стряма. И това не е случайно, тъй като в продължение на повече от 80 години там е нямало православен храм. Опустошителното Чирпанско земетресение срива до основи старата църква "Св...

публикувано на 16.09.24 в 16:49

Ново начало с „Вход свободен“

В международния ден за опазване на озоновия слой, една от темите ни е свързана с опазването на околната среда. Детски конкурс за рисунка призовава децата да потърсят връзката между изкуството и природата, на фестивала „Ние сме децата на реката“, тази събота. Разговаряме с Мира Мохсен, от фондация от InBetween. С Петко Йотово говорим за..

публикувано на 16.09.24 в 09:30