Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив, Пазарджик и Смолян посрещат украински бежанци

В Пловдив 161 места са готови веднага да посрещнат бежанци от Украйна. Това съобщи зам. кметът по социални дейности Георги Титюков, който е председател на кризисното звено, създадено от общината в петък.  

В града вече тя подпомага с подслон един мъж и с обучение 3 деца. Очакват се две семейства с бебета и цял баскетболен отбор.

Две висши училища предоставят стаи в общежитията си. Университетът по хранителни технологии – общо 30 места, Техническият – 10. Домът за стари хора е готов с 10 стаи с по 2 места. Университетската болница „Пловдив" с 50 места за възрастни и 10 за деца, а Младежкият център – със 17 двойни и тройни стаи може да приюти общо 41 човека. 

Още този петък там ще бъде настанен цял баскетболен отбор от Украйна, съобщи кметът Здравко Димитров. "Там ще спят, после ще им намерим място. Война, не пожелавам на никого. Хора сме, трябва да си помагаме".

Първият бежанец, когото общината подслони в социална услуга, дойде миналия петък. Три сестри от Украйна са получили съдействие и вече учат в пловдивско училище. Очаква се смейство с бебе на 40 дни и майка с бебе на 12 дни.

Местата, с които чрез университетите, болницата и социалните институции общината е готова да посрещне бежанците, обаче, не са удобни за случаи, като тези с бебетата. В същото време много хора вече предлагат домовете и вилите си за подслон. 

Затова общината създаде Фейсбук група „Пловдив помага на Украйна“. А Центърът за социална рехабилиртация и интеграция безплатно ще помага с консултации и попълване на документи. 

Областната администрация в Пазарджик откри телефони за връзка за всички, които пристигат на територията на областта, следствие войната в Украйна, за да им бъде оказана бърза подкрепа и помощ. Паралелно с това се събира и информация за желаещите да предоставят места за настаняване и дарения, съобщава кор Невена Петрова.

Предвид сложната обстановка в Украйна и нуждата от хуманитарна помощ на все повече бежанци, тръгващи към Румъния и България, областният управител Иван Васев изиска информация иот кметовете за възможностите за настаняване по места на хората , търсещи временна закрила.Информацията се събира с цел постигане на по-добра координация, сътрудничество и взаимопомощ между гражданите и институциите на територията на област Пазарджик . Тази информация ще бъде предоставена и на Държавната агенция за българите в чужбина.

И от Смолян съобщиха,че в държавни бази в града могат да бъдат настанени около 80 души, бягащи от войната в Украина.                                                                                         

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Смениха стадиона за мача "Септември" - Локо - Пловдив

Спортно-техническата комисия към БФС обяви промяна на стадионите в следващите мачове на Ботев и Локомотив. Както е известно, "жълто-черните" се завръщат в "Коматево", заради потресаващото състояние на тревната настилка на стадион "Христо Ботев". В същото време двубоят между Септември и Локомотив ще се играе на стадиона в "Надежда", заради концерт на..

обновено на 22.08.24 в 18:46

Болницата в Смолян ще има вертолетна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците трябва да..

публикувано на 22.08.24 в 15:05

Нова пътна връзка ще свърже районите "Южен" и "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе. Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“...

публикувано на 22.08.24 в 12:54

Археолози и строители бързат за приключване на ключови проекти

В 8 часа утре в петък се очаква да бъде отворено движението по бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на Марица до кръстовището с бул. „Шести септемви“. За почти два месеца в участъка бе подменена ВиК-мрежата, която предизвикваше чести аварии и течове и направен ремонт на пътното платно. Ремонтните дейности предизвикваха непрекъснати..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели, очната ставка се провали

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  Не съм видял Рангел да удря Димитър,  каза единствено в съда Борислав Динков , след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12