Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества 3 март с молебен, военен ритуал и заря

| обновено на 03.03.22 в 08:43

Програмата за 3 март в Пловдив започва в с молебен за мир в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от пловдивския митрополит Николай в 11.00 часа.  Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика e час по-късно - в 12.00 ч. Панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на Опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена в 13.30ч.

Отменят се двата концерта по обяд на пл.“Ст. Стамболов“ и в 16.30 ч. на стълбите на Каменица.

Официалното слово на Хълма на освободителите ще бъде на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ ще е Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще участват представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. 

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ ще поведат пловдивчани на „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

За гражданите с двигателни проблеми, трудноподвижните и възрастните хора, Община Пловдив осигурява два микробуса, които ще извозват желаещите до върха на Бунарджика и обратно след приключване на честването. Микробусите тръгват от началото на алеята до ресторант „Южен полъх“.

В звуковия файл можете да чуете какво мислят пловдивчани на 3 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар изпепели 600 тона слама край Катуница

600 тона слама изгоряха край село Катуница при снощния пожар. Сигналът за огъня в района на язовир „Дупката“ е подаден в Пожарната малко след 23 часа. След огледа е образувано досъдебно производство за изясняване на причините за пожара.  Снимки в социалните мрежи показаха, че пламъците от горящата слама се виждат от Пловдив и селата от родопската..

публикувано на 23.08.24 в 11:26

Широкообхватен полицейски контрол на пътя Пазарджик - Пловдив край Говедаре

Специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол” се провежда  на пътя Пазарджик-Пловдив, при разклона за село Говедаре.  Това е поредната планирана акция на МВР в района. Извършват се проверки на водачи на леки, лекотоварни, товарни и специализирани автомобили, както и на техните товари. Служителите на полицията проверяват..

публикувано на 23.08.24 в 10:39

Трафикът при областната управа в Пловдив се отпуши

Пуснаха  движенито по ремонтираната част на бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на река Марица до кръстовището с бул. „Шести септември“. С това значително ще се отпуши трафикът в града. Движенито по пътната артерия е спокойно.  Аварийния ремонт приключи предсрочно. Той трябваше да е готов до 15 септември, но от днес вече движението в участъка е..

публикувано на 23.08.24 в 09:11

Петчленно турско семейство катастрофира на магистрала "Тракия" край Пазарджик

Мъж, жена и три деца са пострадали при катастрофа рано тази сутрин на магистрала „Тракия“. Те са турски граждани и автомобилът им е катастрофирал на 92-я км на магистралата в платното по посока София.  Сигналът е подаден на тел. 112 около 6,30 часа, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.  Всички са транспортирани в болница..

публикувано на 23.08.24 в 08:28

Край на задръстванията до областната управа в Пловдив

Приключва ремонтът на бул. „Васил Априлов“ между моста на река Марица и кръстовището с бул. „Шести септември“. На място тази сутрин кметът Костадин Димитров ще присъства на отварянето на отсечката за движение.  С приключването на ремонта се решава и проблемът с честите ВиК – аварии в района. Решението за смяна на водопроводната мрежа бе взето в..

обновено на 23.08.24 в 07:49