Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ демонтирането на паметника на Альоша

„За“ и „против“ демонтирането на паметника на Альоша. Този дебат перманентно излиза на дневен ред в Пловдив, още от зората на демокрацията. Пловдивските художници Георги Иванов и Иван Тотев добавят още нови щрихи по темата.

„Паметникът на Альоша свидетелства за един исторически период, който беше характерен с господството на една империя върху нашата страна и населението ни. Альоша е символ на руската окупационна сила. Той е като печат, като дамга, и съответства на историческите реалности от втората половина на 20 век. Но ако посегнем и унищожим този паметник, ние ще покажем само своята слабост като нация. Защото думата паметник е точно това – памет. Като го унищожим, какво ще помним? Паметта е нещо изключително важно и не бива да допускаме разрушението като подход“, каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Иванов.

Художникът смята, че мястото на паметника Альоша трябва да бъде определено от пловдивчани чрез референдум, ако се стигне до такъв дебат.

Неговият колега Иван Тотев е категоричен, че паметникът трябва да бъде преместен на друго място.

„Темата е много голяма и заслужава голям дебат, защото премахването на този паметник има много аспекти – символен, културен и исторически. Но аз разглеждам по друг начин този въпрос за паметта. Защото ние не говорим той да бъде взривен и отнесен като парчета, а говорим за демонтаж и преместването му в Музей на социализма, където именно ще изпълнява функциите си на памет, както и много други музейни експонати, но ще бъде лишен от идеологическата си същност“, каза художникът Иван Тотев.

Интервютата с Георги Иванов и Иван Тотев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата. "От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на..

публикувано на 11.10.24 в 15:18

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

публикувано на 11.10.24 в 10:38

"Дъжд" на Кармен Мишу открива история и истини

"Дъжд“ на Кармен Мишу не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. В ,, Дъжд “ е разказана историята на един обикновен човек, докоснат от свещената идея на свободата. Разказан е неговият житейски път, любовта и омразата му.  Едно бедно и осиротяло селско момче е приютено от заможен и известен майстор на аби, който..

публикувано на 11.10.24 в 09:15

Даниела Найберг представя "Под бомбетата на дърветата"

Поетичната книгата на Даниела Найберг "Под бомбетата на дърветата" ще бъде представена тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.  Тя е  на издателска къща „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.  Модератор на срещата е Азиз Назми Шакир-Таш. Даниела Найберг  завършва българска..

публикувано на 11.10.24 в 07:43

Международни фотографски срещи "Цвят, реалност, въображение"

С официално откриване в галерия "Капана"  започват Международните фотографски срещи.  Фестивалът показва актуалните тенденции в съвременното фотографско изкуство като акцентира на фотографската култура и нейните изразни средства.   Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев.  Тази година темата е "Цвят, реалност, въображение"...

публикувано на 11.10.24 в 07:40