Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник на 14 март - "Точно днес"

Светът днес отбелязва един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи. Той се празнува и като международен ден на математиката. Числото, което приблизително се равнява на 3,14, е ирационално,  но е математическа константа, която се използва в математиката, физиката, техниката и т.н. числото Пи е изчислено до над един трилион цифри след десетичния знак…  Освен Денят на Пи, 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн…

И съвсем извън изчисленията и напук на логичните съждения, обществото ни днес живее сякаш в силно ирационален свят.  На войната и агресията, на бежанците и неразбирането,  на полуделите цени, заради спекула и на прииждащия на талази страх от неизвестното.

Поред:  От тревогата ни за голямата война - до битовите малки схватки по опашките пред магазините.

 Над 2,5 млн бежанци от Украйна и над 1300 убити украински войни отчита статистиката 18 дни след началото на войната.  В контекста на стереотипите  с философско-литературен и  исторически прочит за комплексите на Путин, бъдещето на света  и  отворения въпрос „Възможно ли е Русия да живее в условията на мир“  - събеседник  е  литературният критик и директор на програма „Христо Ботев“  Митко Новков.

Наложително ли е държавата да се намеси спешно в икономиката на България и докога ще продължава де властва  ценовият балон в стоките от първа необходимост -  изпълнителен директор на  Асоциация „Активни потребители“  Богомил Николов.

При какви условия гражданите на Украйна могат да получат достъп до българския пазар на труда  - отговор от директора на Инспекцията по труда Пловдив Атанас Черняев.

Седмата национална конференция на ГЕРБ преизбра единодушно за лидер бившия премиер Бойко Борисови и начерта курс за предсрочни парламентарни избори през есента.  За изминатия от партията дотук път в опозиция на управлението на четворната коалиция, водеща „към нов Жан-Виденов  апокалипсис“ и разломите в партийния живот на България – коментар на политолога Георги Харизанов.

Българските фирми са сред водещите в ЕС по използването на изкуствен интелект, а през април ще бъде обявено създаването на академичен институт за изкуствен интелект. По темата Живка Танчева разговаря с инж. Любомир Благоев – ръководител на софтуерна фирма за иновации в областта на изкуствения интелект.

В минутите за култура след 9 ч.  – писателката Неда Антонова  за  своя  роман „Царица Елеонора Българска“, родена като германска принцеса и останала в съзнанието на обичащия я български народ като българска царица.

А в рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица гостува Крум Филипов – режисьор, поет и писател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В симбиоза с „Вход свободен“

Привличаме вниманието ви с интересни акценти. Гостува ни Борислава Димитрова. Коментираме събитието „Еко-ЗооСимбиоза“, на 21 септември, в събота, в парк „Каменица“. С психотерапевта Кремена Станилова говорим за нуждата от отпускането, в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев...

обновено на 19.09.24 в 09:40

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50