Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани чистят града за един ден

Пловдивчани да чистят града си за един ден и това да се случи на 2 април, събота, от 10.30 часа - призова зам.- кметът Анести Тимчев. 

Двете общински предприятия "Градини и паркове" и "Чистота" ще извозват отпадъците, а техните директори молят сметта да се събира разделно, за да може да се сепарира.

От общината разчитат на домоуправителите и собственици на фирми, и директори на училища за организацията.

Плакати, билбордове и социалните мрежи  също ще информират населението за инициативата. 

Пунктовете за снабдяване с пособия за почистване са разпределени по райони.

В район “Централен" - 10, в “Тракия" – 5, в “Южен" – 7, в “Северен" – 6, в “Западен “– 5 и в “Източен" – 4 пункта.

Основен акцент на инициативата ще бъде събирането на битовия отпадък, както и междублоковите пространства.

“Имаме огромното желание да създадем традиция в Пловдив – два пъти в годината гражданите да почистват града си – напролет и наесен", каза още Анести Тимчев. 

 От Клъстер икономическа зона "Тракия" са подготвили  и награди за участниците -  ваучери и подаръци, които ще бъдат раздадени в томбола.

Проектът е под патронажа на кмета Здравко Димитров и е подкрепен от 20 фирми партньори до момента.

От април пък общината започва фитоконтрол на един от големите паркове в Пловдив –Лаута. Тогава ще се  направи оценка на всяко дърво и на цялата дървесна растителност. Прдестои да  се сформира и Обществен експертен съвет по озеленяване.

От думите на Анести Тимчев стана ясно, че Пловдив има над 170 000 кв.м. "кални петна". Това са зони, които би трябвало да са озеленени, но не са и се използват основно за паркиране. Той обясни, че те формират част от фините прахови частици, замърсяващи въздуха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръковдството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при   проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25