Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е ЕС да спечели надпреварата в цифровия сектор

Ева Майдел
Снимка: личен архив

На 21 март евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е главен докладчик по закона за изкуствен интелект в Комисията по индустрия на Европейския парламент. Системи с изкуствен интелект наблюдават околната си среда, получават данни (които са подготвени от другиго или които набират сами), преработват ги и извършват действия, свързани с постигането на конкретна цел.

Изкуственият интелект не е нещо от научнофантастичен филм - тя е ключова нова технологи, която вече е част от много от ежедневните ни дейности: алгоритъмът, който решава какво виждате върху вашия Фейсбук фийд или изкуственият интелект, който позволява да намерите пътя с помощта на GPS. Но изкуственият интелект също така се използва и в широкото общество например от полицията, която се опитва да разпознае престъпник чрез биометрични данни или от друга стана, в заводи из цяла Европа, където допринася към по-ефективни индустриални процеси.

За жалост, има други страни, където изкуственият интелект се използва за по-вредни и нередни причини. Например в Китай където се използва за тип „Социална кредитна система“  която позволява на властите да оценяват лоялността или т.нар. "социален рейтинг" на определен човек или компания. 

"Ние категорично не искаме такъв тип социална кредитна система в Европа и за това в новия закон по изкуствен интелект, където аз съм главен докладчик в ЕП в комисията по Индустрия, забраняваме точно такъв тип използване на ИИ както и в няколко други вредни сфери", каза Ева Майдел.

Всичко това има и по-широки геополитически последици, особено виждайки какво се случва в последствие на Руското нападение над Украйна. То ни показва защо демократичните сили в света трябва да спечелят надпреварата в цифровия сектор. Ако Западът загуби тази надпреварата за влияние с ИИ и други напреднали технологии, ще има фундаментална промяна в глобалния ред. Затова трябва наистина да намерим правилния баланс в закона по изкуствен интелект - баланс, който ще осигури, че европейски компании ще създават ИИ в съответствие с нашите общи ценности, но също така ще останат конкурентоспособни спрямо глобалните ни конкуренти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29