Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитват с 10 000 лева към заплатата да върнат успели българи от чужбина

| обновено на 25.03.22 в 14:00
Представяне на инициативата "ДНКарта. Билет за завръщане"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

10 хиляди лева еднократен бонус към заплатата и социалните придобивки ще предлагат работодатели на българи, които са живели над 2 години в чужбина и искат да се върнат у нас.  Кампанията на платформата „Bulgariа Wants You” започва от този юни под мотото „ДНКарта. Билет за завръщане“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната.

Наред с тази инициатива, „България те иска“ вече работи и за наемане в български компании на бежанците от Украйна. На платформата им позициите, подходящи за тях, са белязани със специален знак, съобщи в Пловдив тв продуцентът Андрей Арнаудов, един от създателите на кампанията. 

По данни на нейния HR специалист Георги Първанов, у нас има свободни около 200 000 работни места, много от които – в сфери, за които се знае, че украинците са добри специалисти. Става дума за инженери, шофьори, служители в хотелиерството и ресторантьорството, ритейла, производствената сфера, месарството. 

„У нас пристигат и лекари, архитекти, зъболекари. Ние закъсняхме със законодателните промени, но търсим работодатели с възможност да предложат и жилище“ – коментира Първанов.

По думите му, от около 120 000 души, влязли в България от Украйна след началото на войната, около 60 хиляди са останали тук, но едва няколкостотин вече имат статут на бежанци. След Украйна, от „България те иска“ предупредиха, че се очаква и вълна от Беларус и Русия, за която трябва да сме готови.

В момента украинците у нас имат възможност за сезонна работа до 3 месеца, а бизнесът се бори за законодателна промяна, която да дава възможност за 3 годишни визи.

Пловдив, който отчита под 3% безработица в момента, а областта – около 4 на сто, също имаt свободни позиции, обяви зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов. По думите му,  тук украинци могат да се наемат през секторите туризъм, услуги, бизнес услуги, IT инфустрия, както и в търпящата недостиг сфера на здравеопазването за медицински сестри и лекари. В едно от водещите предприятия се очаква в следващите 3 години да се отворят повече от 1000 работни места, а в изцяло нов завод – преди това още 800. 

Пловдивски предприятия са сред 60-те, които вече са заявили участие в кампанията „ДНКарта. Билет за завръщане“ за привличане на българи от чужбина, която ще се рекламира и у нас, и зад граница. Но още тази неделя над 30 компании от града и областта ще представят свободните си работни места на събитие в Панаира под наслов „Живот и кариера. Защо в България“. Входът му е свободен, но се изисква регистрация, предупредиха от „България те иска“.  
Още чуйте в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Откриват ново модерно общежитие за пловдивските затворници

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще открие ново затворническо общежитие към затвора в Пловдив.  Капацитетът на новото съоръжение е до 130 души. Има и ново преходно отделение за затворници, на които им предстои освобождаване.  Идейният проект предвижда и реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Обновяват ВиК мрежата в три хисарски села

Започва реконструкцията на водопроводната мрежа в хисарските села Старосел, Кръстевич и  Беловица.   Предстои полагане на нова и реконструкция на стара водопроводна мрежа по улиците, по които е необходимо и ще се подменят сградните водопроводни отклонения.   Проектът се реализира по Програма за развитие на селските райони, а общата му стойност..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Румен Пехливанов ще управлява Смолянска област

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и 2007..

обновено на 05.07.24 в 08:53

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

обновено на 05.07.24 в 08:45