Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест за оставката на областния управител посреща министър Караджов

| обновено на 09.05.22 в 19:17

Вицепремиерът Гроздан Караджов пристига във вторник в Пловдив, за да обясни промените в решенията за ПУП – от пълно спиране на процедурите, до  обратното становище, съобщи пред Радио Пловдив областният управител Йордан Иванов. 

На какво се дължи този обрат  аз не мога да отговоря, областният управител само прилага закона, а не взема такива решения, обясни позицията си той. 

Научих за промяната лично от вицепремиера Гроздан Караджов – призна  Йордан Иванов, попитан за оплетения казус със одобрените от Общинския съвет, но върнати от него Подробни устройствени планове (ПУП). 

Причината е новото становище на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Досега ведомството на министър Гроздан Караджов настояваше ПУП-овете да не се приемат,  докато проектът на изменение на Общия устройствен план на Пловдив няма екологична оценка. За това призоваваха общинските съветници от "Демократична България", което доведе до гневна реакция от местния бизнес. Сега обаче има ново становище на МРРБ, което е в подкрепа на позицията на общината. За това преди два дни съобщи самият областен управител Йордан Иванов във Фейсбук.

Единственият отговор до момента от него е,че такова е становището на министерството. Аз само се поставих в ситуация да спазя закона, добави  губернаторът по въпроса защо е спрял решенията на Общинския съвет за издаване на ПУП. 

Този му акт предизвика недоволство на инвеститори и предприемачи, които обявиха за вторник ден на протест с искане на оставката на самия областен управител.  

Затова също очаквам отговори от вицепремиера Гроздан Караджов, подчерта отново Йордан Иванов.  Според него обаче, „все пак, трябва да се има предвид, че община Пловдив за 4  години така и не успя да изготви екологичната оценка и РИОСВ на два пъти я връща.  В този смисъл, готвеният за вторник протест  пред областната управа с искане на оставката ми, е логично да се премести пред  общината“, препоръча областният управител на Пловдив. 

Представители на пловдивския бизнес готвят  утре голям протест с искане на оставката на областния управител Йордан Иванов, който спря 12 решения на Общинския съвет за подробни устройствени планове. Протестиращите ще затворят кръстовището на „Васил Априлов“ с „Шести септември“ за целия ден. 

На среща днес със заместник-министъра на екологията Тома Белев са били представители на Община Пловдив, Областна администрация, а също и на „Бизнесът за Пловдив“. На нея е потвърдено, че не се изисква екологична оценка за да се правят подробни устройствени планове, каза бизнесменът Илиян Филипов. Той каза още, че за създалата се ситуация и напрежение в строителния бранш отговорност носи пловдивския областен управител Йордан Иванов. 

На сесия в четвъртък Пловдивският общински съвет ще прегласува върнатите от Йордан Иванов 12 решения за промени на ПУП и ще приеме още дузина нови. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29