Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 учебни заведения са „Герои на рециклирането”

| обновено на 12.05.22 в 14:50
Снимка: Личен архив

Световният ден на рециклирането ангажира над 20 000 ученици и деца от детски градини, с разделното събиране на опаковките и рециклирането им.

Модни ревюта от рециклирани материали, изработка на артистични произведения на изкуството от отпадъци, самоделни кошчета за разделно събиране и много други активности и занимания бяха включени в програмата на над 150 учебни заведения в страната, които участваха в Световния ден на рециклирането. Денят бе отбелязан за четвърти път в целия свят, по инициатива на Global Recycling Foundation. Темата на инициативата през 2022-ра година бе „Герои на рециклирането“. Координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“, със седалище в Пловдив.

Денят на рециклирането е една от дейностите по проекта „Партньорство за красива и чиста среда“, част от дългосрочната програма на _Място България. Целта на координаторите е чрез инициатива, ориентирана пряко към ученици, техните родители и учители, да стигнат до останалата част от обществото с помощта на добрия пример на децата. Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение.

Изданието през 2022-ра намери подкрепа от една от най-голямите търговски вериги у нас. Компанията ще награди 15 от включилите се учебни заведения с подаръчен ваучер за пазаруване, на стойност 150 лв. С него ще могат  да бъдат закупени спортни артикули или други нужни на учебното заведение материали и консумативи, свързани с еко бразованието на децата.

Добрият пример на Деня на Рециклирането в България, както и на цялата работа на сдружение „БГ Бъди активен“ с учебните заведения, ще бъде споделена в специално ръководство, което ще бъде разработено по повод друг международен ден – Деня на спорта в училище. „Празникът на движението и спорта в училище се осъществява в над 40 държави в Европа и сме горди, че именно нашата работа и успехи ще достигнат, и вдъхновят училища извън границите на страната“, казва Ласка Ненова. 

Сдружение „БГ Бъди активен“ продължава да работи по множество дейности и кампании с различните сектори – граждани, образователни институции, общини и администрации, бизнес, насочени към подобряването на здравето и по-добрия живот на българските граждани. Всички те са с отворена покана за включване.

Ласка Ненова гостува в предаването „Вход свободен“, за да разкаже повече за резултатите от Световния ден на рециклирането в България.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Отборът на България за Купа

Капитанът Валентин Димов: Можем да победим Салвадор

Капитанът на тима на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов изрази увереност във възможностите на отбора преди предстоящия двубой срещу Салвадор от Световна група II. Той даде пресконференция заедно с помощник-треньора Тихомир Грозданов и състезателите от тима преди срещите на кортовете на тенис клуб "Локомотив" в Пловдив. „Провеждаме лагер тук от..

публикувано на 12.09.24 в 13:35
Радост в съблекалнята на

"Марица" се класира за основната фаза на Купата на България

Станаха ясни четирите представители от Югоизток, които ще представят зоната в основната фаза на турнира за Купата на България. Феновете на "Марица" (Пловдив), "Черноморец" (Бургас), "Саяна" (Хасково) и "Розова долина" (Казанлък) ще имат удоволсвтието да подкрепят любимците си в двубой срещу тим от Втора лига. Мачовете ще се играят през октомври, а все..

публикувано на 12.09.24 в 13:07

Кабаков пътува между Пловдив и Стара Загора в рамките на два дни

Съдийската комисия към БФС обяви нарядите за мачовете от осмия кръг на Първа лига. Двубоят между Локомотив Пловдив и Хебър бе поверен на неопитния Мариян Гребенчарски. В същото време пловдивчанинът Георги Кабаков бе избран да свири регионалното дерби между Берое и Ботев (Пд), което ще се играе на стадиона в Стара Загора. Един от помощниците - Мартин..

публикувано на 11.09.24 в 10:00

Треньорска смяна в Спартак

Треньорска смяна в Спартак (Пловдив)! Досегашният наставник Димитър Иванов няма да води поведе отбора. Неговото място заема Христо Телкийски. За последно бившият халф работи в детско-юношеската школа на родния си клуб Локомотив Пловдив. Той ще е третият наставник на "гладиаторите" през настоящия сезон. Първият бе Танчо Калпаков, който обаче изненадващо..

публикувано на 10.09.24 в 17:55

Теглят жребия за Купа Дейвис в сградата на Община Пловдив

Жребият за мача между България и Салвадор от Световна група II на Купа "Дейвис" ще се изтегли в сградата на Община Пловдив от 12:00 часа на 13 септември (петък). В церемонията ще участват кметът на Пловдив Костадин Димитров и двукратният олимпийски шампион по гребане Николай Бухалов, които ще определят съперниците в отделните срещи. Двубоите ще се..

публикувано на 10.09.24 в 17:53