Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага сме на огромна геостратегическа промяна

"За нас е важно да знаем, че събитията, които сега се случват през призмата на украинската драма, показват, че геостратегията непрекъснато се опитва или да експлоатира, или да се противопоставя на доста дългосрочни геополитически истини. Геополитическата истина, че в  Либия или Афганистан не може да се вкара демокрация и че в Русия не може да се очаква нищо друго, освен такъв тип поведение, кара много световни лидери да правят изводи и да търсят  механизми, които са всъщност геостратегически решения". Това заяви политическият анализатор  проф. д-р Марин Русев.

По думите му, ние сме на прага на най-голямата геостратегическа промяна след рухването на комунизма в края на 20 век и резултатът е, че някой успя да обедини Украйна и да вкара Швеция и Финландия в руслото на отбранителното, военното мислене и да го изкара от позицията на неутралитет. 

Приобщаването на България към Алианса всъщност е десетократно по-дълъг процес, докато ние станем наистина излъчващи сигурност, а не - консуматори на сигурност в НАТО, за разлика от Финландия и Швеция, където нещата винаги са били "с едно наум".

Проф. Русев подчерта, че докато голяма част от българското общество се държи "путиноидно", докато лидерите на страната ни  се опитват да правят политики, които поне външно изглеждат антируски, и докато в обществото не се уточни разликата между Путин и Русия, трудностите за страната ще бъдат много големи.

 "Виждате, че всякакви решения се подлагат на съмнение сред населението, но и могат да бъдат бламирани вътре сред огледалото на българския електорат - Парламента. Събитията в Украйна показват изключително болна част от българското общество в резултат на дългогодишна целенасочена активност на Русия и нейните служби, да се поставят във  финансова, служебна, подмолна обществена зависимост различни хора."

Обществото ни губи целта и по темата за Македония, която е оцеляване на хората, хуманността, националното достойнство.  "Как да защитаваш национално достойнство, късайки единия фланг и издигайки другия? Хората са умишлено объркани."

Балансът на силите се променя силно, като се има предвид, че елитна руска армия не може да се справи със страна като Украйна. Вероятно и финландци, и шведи са прави да желаят да се присъединят към НАТО, но от друга страна, трябва внимателно да се прецени, дали това трябва да стане след края на украинската криза. Ако това стане по-рано, може да усили вибрациите на континента и да доведе до непредсказуемо разширяване на конфликта. Много хора твърдят, че НАТО ще победи, но ще победи върху пуста земя...пуста не само в Русия, но и в Европа и в света."

Русия, вместо да си решава проблемите,  си увеличава враговете. Ето защо трябва да се разсъждава прагматично и да се търси начин Светът, Украйна, Европа да оцелеят. Натискът на външни центрове на силата сега смила Украйна, но неведнъж сме били свидетели на прераждане на държавности в световната история и вероятно, въпреки кървавите последици в Украйна, тя ще бъде поставено отново на картата на нова Европа с ново разделение с още по-голямо свиване на Русия, подчерта проф. Русев.

Единствената тема, по която не само обществото, но и политиците са доста силно консолидирани днес, е македонската.

 "Няма как да се изтрие от световната историография  факта, че Василий Втори е наречен "Македоноубиец" или "Българоубиец", няма как да се съгласим, че Самуил е македонският цар. Ако стане, ще е след векове на забрава и сред македонското и сред българското население. Не са малко сега хората в България, които са готови да останат и без ток, и без газ и бензин, но да виждат моралните устои в развитието на Света. Тези хора са понякога неподозирано силни и могат да преобърнат всички сметки. Ако Кирил Петков си мисли, че е добър въжеиграч, ще падне от въжето. А полупасивната роля на България по тази тема е много полезна".

Чуйте повече от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56