Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 23 май

Четенето на книги остава сред любимите занимания, въпреки прогнозите за отлив на интерес от писаното слово. Книгите обаче поскъпват, наред със стоките, които ни хранят физически. В същото време евродиректива препоръчва свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС върху книгите именно с цел те да станат по-достъпни. По темата ще говорим с Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Според президента Радев в България има консенсус по темата за одобрението Северна Македония да започне преговори за присъединяване  към ЕС. Радев смята също, че изпълнителната власт много добре знае това. Така индиректно президентът отговаря дали ще изпълни искането на премиера Кирил Петков да свика КСНС по темата. Проф. Даниел Вачков, член на смесената българо-македонска комисия-смята, че вдигане на ветото срещу обещанието за по-нататъшно изпълнение на българските искания би било контрапродуктивно.

Автомобилните гонки и дрифтове се налагат като любима атракция сред младежите, а около абитуриентските балове изпълненията зачестяват. Санкциите обаче следват тези неразрешени прояви на шофьорски умения. Така 5-има души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красиви посланици от Рая днес във "Вход свободен"

Наричат пеперудите "посланици от Рая" не само защото са невероятно магнетични  същества и се различават от останалите насекоми, но и защото в човешкият ум пеперудата винаги е била заобиколена с тайнствен ореол.  В славянските страни има обичай, да се гонят пеперудите от огъня, вярвайки, че това са душите на техни починали роднини.  Будистите се отнасят..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

С горещите теми на лятото „Точно днес“

Лятото е в разгара си, а горещо се оказва не само на политическата сцена, но и в обществения живот. За проблемите и възможните решения ще говорим в утрото на 23 август, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч. Мисия възможна ли е нов служебен кабинет с премиер Димитър Главчев? Политологът и университетски преподавател доцент Иво Инджов..

обновено на 22.08.24 в 16:41

"Добро утро, ден!" с Петър Краевски

Един роман и още осем книги с поезия, афоризми, хумористични стихове и проза има в биографията си гостът ни тази седмица. Слушателите познават гласа му, чували са дори негово алтер его, чели са десетки негови текстове във вестник „Стършел“ и в различни литературни антологии. Познават го и поколения ученици от Английската гимназия, която е завършил,..

обновено на 22.08.24 в 15:51

"Вход свободен" - водата е живот

Човешкият организъм се състои от 70 - 75 % вода. Чрез водата се транспортират хранителните вещаства до всяка клетка на тялото и пак чрез нея се отвеждат отпадъчните продукти след обмяната на вещаствата от клетките. Водата регулира телесната ни температура.  В последните години доста от нас се замислят за качеството на питейната вода. Снабдяваме..

обновено на 22.08.24 в 13:49

"Точно днес" поемаме към 22 август

Четвъртък сутрин посрещаме с анализи и коментари на темите от деня, които следим в развитие. Ето и какви са те: На политическата сцена –  поредното дежавю за съставяне на кабинет и неизвестните кога ще бъдат седмите поредни предсрочни парламентарни избори след като президентът отказа да подпише указа за служебното правителство и премина към..

публикувано на 21.08.24 в 17:00