Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха Плана за интегрирано развитие на Пловдив

| обновено на 26.05.22 в 17:03

Поредица от изказвания от различните групи в местния парламент предизвика приемането на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО). 

Дебатът продължи повече от час, но в крайна сметка статегическият документ, който предвижда инвестиции за над 1 милиард лева до 2027 година, бе приет с 35 гласа за, 1 против и 9 въздържали се.  

Първи при разискванияат думата взе Владимир Славенски от Демократична България и отбеляза, че този план се приема с година и половина закъснение. След него независмият съветник Георги Величков попита защо трябва да се изгражда нова зала до Колодрума и кемпер зона при Гребната база.  Ангел Иванов от БСП  отбеляза важността на проблема с превишениете норми за фините прахови частици. 

Зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че Планът за интегрирано развитие на общината не е приет по-рано заради липсата на отворени оперативни програми за финансиране и  отпускане на средства от държавата. Стефан Послийски продължи дебата като постави акцент не върху проектите, а на средствата необходими за реализирането им. 

Главният архитект Димитър Ахрянов отбеляза, че Планът за интегрирано развитие на община Пловдив е наследник на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. 

Последваха изказвания свързани с градската железница, присъединяването на общините „Родопи“ и „Марица“ и изграждането на Втори гребен канал. 

От трибуната кметът Здравко Димитров уточни, че финансовата рамка на ПИРО е по-голяма, за да няма проект, който да не е включен и това да не позволи да се кандидатсва по него. Кметът анонсира, че в града ще започнат много ремонти и ще има големи задръствания. 

Съветниците решиха да бъде увеличен  броят на  деца в първите групи в градините и яслите и така и наесен всместо максимум 25 в група ще има до 30 деца.  

Единодушно бяха приети две точки от дневния ред - възстановяването на паметника на благодетеля Димтър Кудоглу в югоизточната част на Цар-Симеоновата градина, както и  удостояването на проф. д-р Стефан Костянев със званието почетен гражданин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39