Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката за украинските бежанци е объркана отначало

Политиката за украинските граждани е объркана още от самото начало на настаняването им. Трябваше да намерим начин да ги приобщим сред нас и да ги включим в пазара на труда. Не намерихме обаче формата и начина да включим бежанците в трудовия пазар и много малко от успяха да си намерят постоянна работа. Това каза почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев  в интервю за Радио Пловдив в коментара си за преместването на бежанците от Черноморието към държавните бази във вътрешността на страната.

В Пловдив има няколкостотин работни места, а няма желещи. Можеше предварително да се направят списъци и да се наберат желаещи от украинците по морето и така тук да дойде такъв контингент. А сега просто така ги изпращеме някъде. Трябва да бъдем по-информирани, а информацията се губи по различните институци и организации. Има кородинационен център, но няма единен център и липсва координация на по-ниските нива, отбеляза Георгиев и като работодател на 15 украински граждани, които работят в персонала на хотел в Хисаря.  

Като ги вземат тези хора от морето, къде ги карат и за какво? Какво ще правят?  Преместват ги от едно място на друго, но те си остават с потребностите и нуждите, които си остват едни и същи, каза още украинския консул.

Той отбеляза, че в Пловдив, в бившата Белодробна болница, се  се създават нормални условия за прием на крайно нуждащи се украински граждани. Там на 1ви и на 2-ри юни се очаква да бъдат настанени първите семейства. Няма обаче данни за автобуси с украинци, пътуващи от морето към Пловдив, уточни Димитър Георгиев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08