Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват мерки за активна борба с инфлацията

В актуализацията на бюджета на страната липсват мерки, които ефективно да противодействат на инфлацията. Това коментира Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българска стопанска камара, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Аргументите му са, че социалните мерки за подкрепа на обществените групи, насочени към инфлацията, са много общи и не са ориентирани към най-засегнатите. Той изтъкна още, че липсват мерки, които да охладят, да намалят инфлацията, което означава, че тя ще се повишава. Щерьо Ножаров посочи и прогноза на КНСБ, според която ръстът ще е с 14-15 %.

Икономическият експерт коментира и кои са били щекотливите теми по време на Тристранния съвет вчера. От думите му стана ясно, че предложението на управляващите за увеличение и преизчисление на пенсиите не е получило подкрепата на работодателите.

„Основното е заради принципния подход – дали тези 60 лв., които не са свързани с приноса на лицата за пенсионната система трябва да станат част от пенсията. Това дебалансира модела на първия стълб. Той е основният и и дори и сумата да не е голяма, то променя самият принцип.

Пенсионната система се състои от пенсионери, от лица, които се осигуряват и от данъкоплатци. Една не малка част от системата е на субсидии на държавния бюджет, т.е. ние слагайки тези 60 лв. демотивираме другите две групи – данъкоплатци и лица, които се осигуряват да имат принос в системата.

Демотивираме ги и да се осигуряват на нещо различно от минималната пенсия, защото в противен случай се оказва, че след като се пенсионират те ще получават всяка година неясни и хаотични изменения в размера на пенсиите, които не са свързани  с техния осигурителен принос. Това означава, че няма нужда някои да се осигурява на нещо различно от минималния осигурителен доход“, коментира Щерьо Ножаров.

По думите му дебатът се е разгорещил и по темата за енергийното подпомагане и високите битови цени за небитови потребители. Причината е, че този инструмент беше изваден от Закона за изменение на държавния бюджет и вкаран в Закона за енергетика. Възражението на бизнеса е, че по този начин няма конкретика. В Закона за енергетиката размерът е оставен на преценката на министъра на енергетиката, а тя е обвързана с бъдещите инвестиции.

„Това означава, че ако ще строим нов блок на АЕЦ, ще ремонтираме някаква голяма мощност или ще строим някаква друга енергийна мощност, то тогава за подпомагане на бизнеса в този фонд ще остане нула“, обясни Ножаров.

Работодателите не са се съгласили и с увеличаването на минималната работна заплата, тъй като преди два месеца тя е била увеличена. Синдикатите, от своя страна, пък са възроптали, че тя е била замразена.

„В социалната система в бюджета за Държавното обществено осигуряване бизнесът поиска наистина да бъде извършена реформа, така че различните добавки да си останат тип социални като тези 60 лв. и да се прекратят измамите с инвалидните пенсии и всичко друго, което води до източване на ДОО“, каза Ножаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09