Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на "Америка за България" получи почетен знак на Пловдив

3
Снимка: Радио Пловдив

С тържествена церемония в Епископската базилика на Филипопол кметът Здравко Димитров връчи почетния знак на Пловдив на президента на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. Той приветства и представителите на борда на директорите на фондацията, които идват тук за първи път след отварянето на базиликата за посетители.

Димитров заяви, че базиликата се очертава като един водещите музеи на Пловдив и няма турист, който да не се интересува и да не пита за нея. Кметът подчерта съществената роля на археолозите и учените за откриването и представянето на обекта и благодари на американските партньори.  Към тях той се обърна на английски с думите „Хелоу“ и „Уелкъм“.

Президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър определи като изключителна чест създаването на това изключително бижу заедно с община Пловдив и Министерството на културата и допълни, че в него са се включили близо 50 български компании и стотици доброволци.

За една година от официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол музейният коплекс е посетен от над 80 хиляди души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик ще създаде свое комунално дружество

Община Пазарджик започва реформи в сметопочистването и сметоизвозването, съобщиха от администрацията. Част от средствата, необходими за реализацията на реформата, ще бъдат осигурени чрез наскоро поискания кредит за покриване на досегашните дългове и ще бъдат насочени за закупуването на оборудване, което ще гарантира ефективното стартиране на..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

Църквата почита Светите Вяра, Надежда, Любов и София

Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и отдава почит на на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла благочестива християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които..

публикувано на 17.09.24 в 08:42

Отваря обновеният студентски стол "Байкал"

Реновираният Студентски стол „Байкал“ ще бъде открит официално. На церемонията ще присъстват представители на държавната и местната власт, както и студенти от всички пловдивски университети. Студентският стол на бул. „Цар Борис III Обединител“ 136 възобновява работата си след 10-годишно прекъсване по инициатива на Студентските съвети на..

публикувано на 17.09.24 в 08:24

Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях

В  Пловдив задържаха трима мъже за закани с убийство, а на един от тях и за нанасяне на телесна повреда на 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие, съобщиха от районната прокуратура.  От прокуратурата са повдигнали обвинение на 28-годишен мъж за побой над 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие. Двамата живеели на..

публикувано на 16.09.24 в 17:54

Тържествено откриха новата детска градина в Браниполе

Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално бе открита новата сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе.  Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева. Новата детска градина е разположена на разгърната застроена..

публикувано на 16.09.24 в 15:51