Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Лаптева представя "Тайната от Апамея"

| обновено на 16.06.22 в 16:58
2
Снимка: Личен архив

"Тайната от Апамея" е най-новата книга на Гергана Лаптева, български писател и учен, член на Българския антарктически институт, геолог в базата „Св. Климент Охридски“ през 2006/07 година и следващите сезони. Освен член, Гергана Лаптева работи в Българския антарктически институт, като завеждащ отдел „Култура“. Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования за приноса ѝ към дейността на България в Антарктика. Гергана Лаптева е автор на книгите „Посока юг – пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, „Монетата“ , "Божествен аромат" и „Тайната от Апамея“. Последните три книги са художествени романи, в които се преплитат много приключения, мистика, история, човешки взаимоотношения. В събота, 18 юни, от 17 часа в културен център „Тракарт“, авторката представя премиерно „Тайната от Апамея“.

Аз, винаги, съм се интересувала от история, антична, по-назад във времето. Чета много по тези теми и когато попадна на нещо вълнуващо, от типа на една статия, която породи романа „Монетата“, историята се получава. Нещо подобно се случи и с „Тайната от Апамея“. Този мозайка, за която се разказва в романа е действителна въпреки, че не е открита, все още. Но, четох много за нея и бях убедена, че ще разкажа тази история. И малко по-късно, когато осъществих едно мое пътуване в Югоизточна Турция, в Месопотамия, понеже градовете, които описвам в романа се намират на 60 километра от сирийската граница, свързах двете неща и така се получи „Тайната от Апамея. Както в романа „Монетата“ така и в настоящия роман, описвам места, които са по-малко познати в България, които са по-отдалечени от нас. В Сиде, където се развива действието в „Монетата“, попаднах случайно. Бях на почивка, но се влюбих в града от пръв поглед. Това е един много красив град с богата история, който прилича на нашите Созопол и Несебър, ако мога да ги сравня с нещо познато. Сиде, наистина, има много интересна култура и история, която ме привлече. Така стана и с „Тайната от Апамаея“, но и в двата романа присъства България. Половината история, винаги, се развива в България, останалата някъде другаде“, разказва Гергана Лаптева.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, местности, описани в книгата „Тайната от Апамея“ са реални. Подобно проучване отнема около година. Желанието на Гергана Лаптева е да говори от първо лице. Всички места и забележителности описани в книгата, тя е проучила, посетила и видяла с очите си. Изключение правят местата, които се намират в съседната на Турция държава Сирия, които авторката по разбираеми причини не е посещавала, но се надява някой ден и това да се случи. 

Гергана Лаптева чете много и се консултира със специалисти, за да постигне онова качество на разказа, което е необходимо за една добра история. Доцент Мая Василева е един от учените, консултирал авторката за написването на романа. Единствено героите и развръзката на историята са художествена измислица. Мозайката, все още, е обект на издирване от Интерпол. Главните герои в романа Борис и Марина са по следите на тази древноримска мозайка, изчезнала мистериозно в "Тайната от Апамея". Пътищата им се пресичат, за да разкрият древни загадки и дълбоко пазени тайни, на фона на красиви пейзажи от Анадола и Пловдив.

Не е избрано случайно и мястото на премиерата на книгата, културен център „Тракарт“, известен с красивите си римски мозайки. На представянето на романа, тази събота, ще има и много снимков материал. Хората ще могат да видят всички места и забележителности, описани в романа.

„Надявам се, пловдивчани да оценяват този красив град, в който живеят, защото в България наистина има много прекрасни градове. Надявам се, да им хареса романа и да научат нещо от него, което да им бъде от полза в живота“, казва Гергана Лаптева.

Още от разговора ни с нея, чуйте в прикачения файл. Гергана Лаптева гостува в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35