Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското предложение не е камък, който да не се дялка


Има отстъпление от рамковата позиция, гласувана от бившето правителство и НС, но тези отстъпления са разбираеми, защото нашите искания трябва да бъдат издигнати на едно по- високо европейско равнище. Това каза доц. д-р Наум Кайчев, който е заместник - председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония, за френското предложение към София и Скопие. 

Според него позициите ни по въпроси, свързани с общата история на двете страни и с  формулировката на официалния език на македонците, който ние смятаме за вариант на българския език, се нуждаят от по-  пълно отстояване.  "Този пакет не е камък, който не може да бъде допълнително издялкан и променен", подчерта доц. Кайчев, който е и бивш дипломат. 

По думите му налице е оживление по темата преди Европейския съвет, но в същото време се наблюдава парцелиране на позициите на институции и партии, докато българските граждани искат да видят запазване на консенсуса по темата Северна Македония. "Да се надяваме да има повече синхрон и повече разум между политическите институции и партии", коментира експертът.

Той смята, че не са случайни позитивните оценки на френското председателство, защото тяхото предложение отговаря на българските претенции и защитата на интересите  ниот ЕС. Промените в конституцията и изпълнението на договора стават част от преговорната рамка и обект на наблюдение от целия ЕС, подчерта историкът.

Определи част от забележките и предложенията за вписване в двустранния протокол като основателни, защото той ще бъде пътната карта на развитие на отношенията между София и Скопие и допусна, че може би в този смисъл е искането на президента Румен Радев за уточняване на протокола. 

В протокола очевидно се набляга на работата на историческата комисия и е нормално там да има очаквания за придвижване напред, коментира още зам. председателят на Смесената историческа комисия и добави, че се говори само за Средновековието, а очакванията още преди няколко години са били да има договореност и за по- новата история и исторически личности. 

Президентът Стево Пендаровски има предизвикателен език не само към България, но и към ЕС, докато правителството има по- позитивна позиция. Очевидно е, че и в РСМ ще текат политически въпроси, но по- важното е ние да си свършим работата и да се обединим в общ план за действие, който може да бъде изработен към френското предложение, каза още Наум Кайчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17