Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

123-ма депутати свалиха правителството на Кирил Петков

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера Кирил Петков, успя.

"За" вота гласуваха 123 народни представители, "против" бяха 116, въздържали се нямаше.

Така кабинетът на доскорошната четворна коалиция, от която наскоро се отцепи ИТН, не събра нужните 121 гласа в пленарната зала, за да се задържи на власт.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова", взе думата веднага след гласуването премиерът Кирил Петков

"Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие и мафия, нормална и успешна европейска държава", заяви още Кирил Петков от трибуната на парламента.

"Това беше най-логичното нещо да се случи в днешния ден. Задкулисието си показа лицето". Това обяви след гласувания вот на недоверие премиерът в оставка Кирил Петков.

Според вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев вървим към предсрочни парламентарни избори през септември. 

Припомням, че вотът на недоверие беше внесен на 15 юни с подписите на всички депутати от най-голямата опозиционна група - ГЕРБ. Те атакуваха коалиционния кабинет за финансово-икономическата му политика с аргумента, че тя представлява риск за държавата и благосъстоянието на гражданите и бизнеса.

В мотивите си бившите управляващите обвиниха изпълнителната власт в потъпкване на основни принципи и правила, неспазване на законите, защита на лични и корпорационни интереси. Те определиха като силно проинфлационни заложените в актуализацията на бюджета мерки за облекчаване на удара от поскъпналите горива и скока на цените, тъй като не са насочени към най-пострадалите групи, а към всички. Според ГЕРБ цялостната политика на кабинета поставя под въпрос възможността България да изпълни заявената цел за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Така, малко повече от 6 месеца след като стъпи в длъжност, кабинетът, който се закле на 13 декември 2021 г., ще трябва да преглътне неуспеха си и да продължи да управлява до избирането на ново 30-то българско правителство.


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Министър Цоков и кметът Димитров откриват учебната година

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. Учебната година започва за 44 000 ученици в общинските, държавни и частни учебни заведения в града. В първа група на общинските детски градини тръгват 2590 деца, родени през 2021 година. Общият брой на децата в пловдивските детски градини е 11 000. За всички деца и..

публикувано на 16.09.24 в 07:23

Мирен протест срещу дискримнацията в Пловдив

Мирен протест срещу дискриминацията под мотото „България на всички“ се проведе тази вечер пред сградата на община Пловдив.  По време на протеста и изявленията на участниците в него имаше засилено полицейско присъствие в района.  Организаторите са доброволци, които участват и в протестите срещу насилието над жени и срещу основаното на пола..

обновено на 15.09.24 в 19:57

Катастрофи задръстиха автомагистрала "Тракия"

Интензивен е трафикът по автомагистрала "Тракия" в посока София.   Има две леки кататстрофи между 95-ти и 96-ти километър. Няма пострадали хора, а само материални щети , уточниха от от полицията в Пазраджик.  На място са екипи на "Пътна полиция". Създала се е тапа заради заради преместването на автомобилите. Те  вече са извън активните ленти и се..

публикувано на 15.09.24 в 17:44

Продължава разследването за трагедията със загиналите пилоти

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето военновъздушно..

публикувано на 15.09.24 в 07:25

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на..

публикувано на 14.09.24 в 11:31