Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикризисните мерки може да не укротят инфлацията

Инфлацията продължава да расте и мерките, заложени в актуализацията на бюджета, може да не успеят да я укротят. Това стана ясно от думите на икономиста Румен Гълъбинов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Коментарът му дойде във връзка с актуализацията на бюджета и заложения дефицит от 6,2 млрд. лв.

Той обясни, че според международни оценки българската икономика се очаква тази година да нарасне с не повече от 2%. В същото време последно отчетената инфлация на годишна база е 15,6 %.

„Проследявайки динамиката на развитие на инфлацията и при продължаващ ръст в края на годината може да стигне около 22%.

При положение, че има допускания за ръст на икономиката около 2%. Това е сериозна разлика, т.е. инфлацията може да изпревари десет пъти икономиката. Откъдето биха се променили и сметките за дефицит, т.е. ако ръстът на БВП  е по-забавен тогава дефицитът може да се качи“, коментира Гълъбинов. 

Той изтъкна, че актуализацията на бюджета през три месеца не е добра практика, тъй като скъсява хоризонта за планиране. По думите му увеличение на пенсиите и доходите е важно да ги има, но не е ясно дали сега е най-удачният момент.

„Малкото в бюджета може да означава повече в икономиката и обратно - повече в бюджета може да има малък ефект върху икономиката. Зависи от политическия подход и стратегията, която се следва. Затова много важно е, когато бюджетът се увеличава като балансово число  да преценим кои от разходите допринасят повече за развитието на българската икономика и кои имат повече социални функции. Социалните функции също са в подкрепа на икономиката, но по един косвен начин.

Като цяло увеличението на доходите в България трябва да продължи, защото дори и с последните предвидени увеличения на минималната пенсия България остава държавата с най-ниска минимална пенсия в ЕС.  

Трябва да се помисли дали това е най-удачното време да имаме два пъти увеличение на минималната работна заплата в една календарна година, защото това са стресиращи фактори за всички работодатели. Те трябва да променят разчетите си за минималното възнаграждение“, каза Гълъбинов.

Във връзка с предложението на ИТН за намаляване ДДС на олио, плодове и зеленчуци на 9% икономистът коментира, че е нормално, тъй като две трети от европейските държави са въвели тази практика като антикризисна мярка. Той изтъкна още, че е възможно да се намали и ДДС на лекарствата.

Румен Гълъбинов прогнозира, че вероятно през юли горивата ще гонят 50% увеличение от началото на годината. "Отстъпката от 0,25 стотинки, която предлага правителството като компенсация, ще компенсира част от увеличението, но другата част си остава за сметка на потребителите. Затова вероятно ще трябва да се помисли за последващи мерки“, каза Гълъбинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56