Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама седмокласници са получили 199,5 т. на матурите в Пловдив

| обновено на 27.06.22 в 17:14

Само едно момиче постигна 100 точки на изпита по български език и литература в 7 клас за Пловдив и областта. 25 ученици от 9 училища са със 100 точки на теста по математика от НВО. Това сочат данните на Регионалното управление на образованието. Антоанета Пакова, началник на управлението съобщи, че в Пловдив и областта няма ученик с 200 точки от двата изпита. 

В града обаче двама ученици са постигнали резултат 199,5 от двата изпита.  По две двойки, или 0 точки по БЕЛ и 0 по математика имат 11 ученици.  Тази година по български език има повече двойки, 0 точки са отбелязани за 45 ученици, а по математика 38 ученици не са решили нито една задача. Статистиката сочи, че резултатите на седмокласниците тази година са малко по-слаби от миналата година. Пловдив се нарежда на 6-то място по математика в страната (35.02 точки) и на 9-то по БЕЛ (53.34 точки).

За първа година от МОН не посочват как са се представили училищата в страната и не правят класация. Експертите смятат, че не било справедливо да се съпоставят училища с по няколко деца и такива са над 200 седмокласници.

Днес следобед РУО ще публикува на сайта си стъпката и всеки родител ще провери къде в скалата по успех се намира неговото дете в Пловдив и областта. Това дава възможност да се прецени къде да бъде записан ученикът в 8 клас. По традиция най-желани са профилираните паралелки, които тази година са общо 82, в Пловдив град са 62. Това са езиковите и математическата гимназии. 

Професионалните паралелки са общо 139, от тях 87 в Пловдив град. Три нови специалности ще се изучават през следващата учебна година. Една паралелка е в Карлово – Професионалната гимназия по железопътен транспорт, две в Пловдив („Изкуствен интелект“ в СУ "Паисий Хилендарски" и „Пътен строител“ в Професионалната гимназия по ж.п. транспорт „Гоце Делчев“).

Утре и в сряда всички ученици, които желаят заедно с родител могат да видят своите писмени работи в два центъра- по БЕЛ в Спортното училище, и по математика в Професионалната гимназия по електротехника. Кампанията по прием стартира на 5 юли и ще продължи до 7 юли, както онлайн, така и в 22 центъра в града и региона. Първото класиране излиза на 12 юли, кампанията приключва на 3 август.

Утре се очакват резултатите на 10 клас от НВО по БЕЛ и Математика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55