Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано в Кремъл има "пилот в самолета" !

Скандалът с изгонването на 70-те  руски дипломати на пистата България – Русия отвори разликите между синьото и зеленото след бялото и над червеното в националните флагове на двете страни.

Очаквано ли беше станалото днес – отказа на българската страна да отстъпи и съответно неотстъпчивата позиция на руския посланик Елеонора Митрофанова, която заплаши, че наистина закриват посолството си у нас?

Остава надеждата, че в Кремъл „има пилот в самолета“.  За да не се стига до такива крайности е добре там  да се премисли – какви ще са последствията и за самата Русия от прекъсване на отношенията с България. Защото след това те трябва да се възобновяват – коментира ситуацията журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев.  По думите му, България съсем не е малка и незначителна страна за Русия, така че в „Централата“ трябва много внимателно да обмислят предложението на своя посланик тук.

Рано е да се говори за нов посланик, все пак няма крайно решение за затваряне на посолството на Русия у нас.  Действията на Митрофанова са разбираеми – 70 нейни ценни сътрудника трябва си ходят. Но хората от службите знаят, че  понякога такъв момент настъпва в професионалната им кариера, когато трябва да си тръгнат с наведена глава към летището, когато биват разкрити. 

И когато посланичката говори как  всеки защитава своите национални интереси, имайки предвид себе си, трябва да знае, че и България в момента прави същото.

Ако все пак се стигне до взаимно затваряне на посолствата в София и Москва, трябва и ние да се съобразим с това кой ще представлява нашите интереси там.

Затова отново излиза този извод – руската страна трябва много внимателно да премисли заканата си.  Също така – не е добре българските партии да показват разнобой пред Русия.

Не може българска партия, която претендира да бъде водеща в левия политически сектор, същевременно и част от реформаторското правителство, да си позволява да защитава повече интересите на чужда държава, отколкото на своята – категоричен е Николай Кръстев.  

Тези хора, вероятните шпиони,  все пак са били засечени от нашите служби, на които трябва да вярваме. А Русия трябва да разбере, че така не се градят добросъседски международни взаимоотношения. 

Така че е добре вече да има реципрочност в дипломатическите отношенията между двете държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52