Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шансове и зависимости - "Точно днес"

От сериозните намерения за съставяне на редовен кабинет с мандата на БСП до отказа от реализирането на мандата часовникът отмерва време, в което заложените мини в коалиционната задруга можат да я разрушат завинаги, отпращайки я в историческо забвение.

Време за държавническо поведение с приоритети на възможния консенсус и с условия за антикорупционно мнозинство в последен опит за недопускане на политическо безвремие и хаос – мисия възможна ли ще бъде съставянето на редовен Кабинет – събеседник – проф. Георги Карасимеонов.

На старта на преговорите на РСМ и Албания с ЕС след падането на българското вето и преодоляването на „неравностите“ в постигането на консенсус, не само по съседски и балкански правила, за гарантиране на базовите европейски ценности. Новата перспектива пред бъдещето на Европа и България в контекста на войната с Украйна и кризи от различен порядък – коментарът е на геополитическия анализатор проф. д-р Марин Русев.

Грешни регламенти в здравната система  блокират лечението с биологична терапия на хиляди пациенти с автоимунни заболявания. Какви предложения са входирали в МЗ  от пациентската организация за изход от омагьосания кръг, в който ппопадат около 12 000 граждани – С Анета Драганова от Асоциацията разговаря Елена Крушкова.  

Заплахата от наркотична зависимост и в частност – употребата на райски газ от младите хора, водеща до  фатални инциденти – фокус на работата на Общинския съвет по наркотични вещества и на Превантивно-информационния център в Пловдив. Репортажът по темата е на Димитър Владимиров.

В минутите за култура след 9 ч. автора на рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов чуйте с разказ за френския теолог Жан Калвин – представител на християнската Реформация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С посоките на лятото - "Точно днес"

След жегите поехме глътка свежест - кратък дъжд. Лятото отново е във власт, но леко по-дискретно и отново жегата ни предстои с очакване, мечти и пътешествия.  На родна територия отново сме на стартовата линия за съставяне на  кабинет - политиците са лаконични, перспективите - неясни, очакванията - неизменни, за да успее да заработи изборният механизъм..

публикувано на 20.08.24 в 17:28

"Добро утро, ден!" с Петър Краевски

Един роман и още осем книги с поезия, афоризми, хумористични стихове и проза има в биографията си гостът ни тази седмица. Слушателите познават гласа му, чували са дори негово алтер его, чели са десетки негови текстове във вестник „Стършел“ и в различни литературни антологии. Познават го и поколения ученици от Английската гимназия, която е завършил,..

обновено на 20.08.24 в 14:48

Еко вторник с „Вход свободен“

Опитваме се да привлечем вниманието ви с интересни и полезни теми, традиция ни е. С Борислава Димитрова говорим за събитието „Мисия : водата е живот“, в парк „Дондукова градина“, в събота. Събитието ще бъде посветено на значението на водата, за живота. С психотелесния психотерапевт Кремена Станилова коментираме идеята за щастието и..

публикувано на 20.08.24 в 09:30

За кризите и необходимите промени „Точно днес“

Неизвестните пред България се увеличават, а след политическата криза – ще попадне ли страната и в конституционна? Отговорите търсим в утрото на 20 август, ето и нашите събеседници във времето до 9.30 часа: Бившият правосъден министър в кабинета „Денков“ и преподавател по конституционно право доцент доктор Атанас Славов от „Да, България“..

обновено на 19.08.24 в 16:44

Късен старт на седмицата с "Вход свободен"

За доброволческия труд и за ангажиментите ни като граждани на нашето общество, ще си говорим в Световния ден на хуманитарната помощ. Събеседник по темета е Георги Влайков - доброволец в Аварийно спасяване - Пловдив. Очаквайте и рубриките ни "Орисници" и Предразсъдъци и следразсъдъци". Започваме след новините в 13.

публикувано на 19.08.24 в 09:30