Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да акцентираме върху правата на българите в РСМ

"Очевидно волята на Европа в следващите години и десетилетия ще се оказва много по-силна, отколкото само волята на Македония  или само волята на България. В този смисъл и двете страни ще трябва да направят някакъв компромис. Компромисът обаче, който РСМ ще трябва да направи, мисля, че ще бъде много по-голям и това дава основания да се очаква, че  волята на съвременното общество на Македония, което е подложено на дълговременна историческа провокация, свързана с външен натиск, специална политика и служби, ще бъде много трудно да се пречупи." Това заяви пред радио Пловдив геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев. 

По думите му, по темата  за езиковия спор не трябва да се прави пълна наналогия с украинския език, който не е създаван с декрет, а съществува почти от хилядолетия. Компромиси трябва да бъдат направени и от страна на България, но здравата истина е повече от ясна и това в съвременното македонско общество или умишлено не се коментира, заради страха от изразяването й, или  защото вече е изтрито от самосъзнанието  на хората в тази страна.

"В началото на този век често бяхме посещавани в  кабинета в СУ "Климент Охридски" от един много известен хирург от Швейцария с македонски произход, който не се интересуваше от политика. Питахме го дали е чувал за Илинденско-Преображенското въстание и неговият отговор беше "...ами някаква буна на българите, но друго не зная".

Проф. Русев припомни, че що се отнася до езика, в продължение на десетилетия всяка книга, статия, вестник или документ, които са засягали  македонското население в Югославия, писана в земите на съвременна Северна Македония, е преминавало през специална комисия в Белград, чиято цел е била поне една дума в изречение да бъде заменена и  днес вече сме свидетели на свършения факт, че населението в Македония изповядва идеята, че съвременният македонски, който е посърбоманчен, е различен език от българския. 

"Това е фактът на изтритото съзнание на вече над три поколения и ние не можем да си позволим да вървим в модерна Европа с имиджа да сме толкова закостенели, че да не признаваме действително случил се факт. Само специалисти разбират, че мелодиката на техните изречения, както и песните им не се различават по никакъв начин от българските. Няма как да се изтрие от историята и фактът, че Василий Българоубиец е наречен Българофигон. И още, че няма нито един регистриран случай след големи кланета населението да се е насочвало в друга посока, за да търси спасение, освен към България". 

В момента е налице ситуация, в която съвременният просръбски елит, който не защитава македонския интерес, практически не хае от това, че е по-добре населението на Северна Македония да бъде погълнато от албанската култура, тъй като албанците вече са  около 40% в това общество и те отлагат тази битка. "Колкото по-късно осъзнаят, че трябва да направят избор в македонското общество между албанското с исляма и сходния християнски прочит на културата заедно с България, толкова ще бъде по-зле".

Проф. Русев направи и прогноза, че в близкото десетилетие, когато албанското население в РСМ надмине 50% и това ще му създаде  повече самочувствие, старите опити да се правят  културни автономии в Тетово и в други места, могат да прераснат в нещо по-голямо и албанците пожелаят по-сериозна автономия,  това може да разруши и без това късата история на македонската държавност.

 "В момента в РСМ всички са абсолютно заблудени, че проблемът им е с България, а невидимият им проблем е с Албания и това е предсказано от сръбски, български, гръцки и други учени много отдавна. А езикът се е случил и то в изкривената му форма, но няма как да не направим компромис."

Политиците никога не могат да бъдат на 100% с народа си. Затова не трябва да се очаква, че населението трябва да взима решения, това трябва да правят политиците, поемайки отговорност. А българският политически елит, с всичките му недостатъци, като че ли усеща, че трябва да направи поне един компромис.

 "Изглежда, че макар и тъжно, ние ще направим компромис. Но срещу това ние не поемаме голям риск. Мисля, че сме в печелившата позиция - правим малка стъпка за нещо, което е реално съществуващо и не можем да го променим, вместо налагайки нашето искане за езика, македонците да ни мразят следващите 1000 години, защото са с изтрито самосъзнание или защото са неграмотни. Такъв факт се е случил в Дания с един език близък до немския, в Нидерландия - с език близък до немския, в Елзас и Лотарингия, където казват "ние сме френскоговорещи немци".

Такива трансформации са напълно възможни, да не се дразним от това и  да акцентираме върху правата на българите в РСМ, призова още проф. д-р Марин Русев.

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01