Той добави още, че обявената от служебното правителство новина, че Булгаргаз е пред фалит не е точно така.
„Те са в затруднено положение, поради неиздължаване на големите потребители в България. Иначе от гледна точка на счетоводство обаче Булгаргаз дори е на печалба към последното шестмесечие.
Тук трябва да се направят усилия тези потребители да се издължат и така да се осигурят необходимите финансови ресурси, защото в тези условия вероятно са необходими средства в дружеството, така че да се плащат авансово за някои от операциите, свързани с възможностите на доставка на природен газ.
Трябва осигуряването на природен газ за текущите нужди и запълването на хранилището в Чирен да вървят успоредно. В последните два месеца има нагнетяване на природен газ с добри темпове, но до зимния сезон ще го напълним на ниво около 70%“, обясни Антон Иванов.
По думите му все пак за да изкараме зимата трябва да бъдат направени и усилия. Сред тях са търсене на по-реалистични оферти от повече източници и преговори със съседните страни за осигуряване на достъп до тяхната инфраструктура.
Друго важно нещо е да се преговаря с Газпром и да се види спрямо текущия ни договор какви са възможностите за изпълнение на доставки по него.
„Най-ефективният начин е да се органичат вискоките разходи на тези ресурси. За съжаление, не виждам призиви в това отношение. Непрекъснато се говори за затруднението за доставка на природен газ, но не се обсъждат възможностите за намаляване на неговото потребление през тази година, когато очевидно сме в криза.
Начините за намаляване на консумацията включват преговори с основните потребители на природен газ в страната – те са около 30 големи предприятия – да осигурят потреблението си на природен газ и да бъдат компенсирани.
Това е и призивът на ЕК. Това правят Германия, Холандия, Франция, Испания. Ние не можем да бъдем по-различни от това, което големите икономики правят“, добави Иванов.
Ето и какво разказа собственикът на консервно предприятие в Първомай Георги Богданов, който използва синьо гориво в производството си.
Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията.
" Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни. Първо- няма да ни стигнат оборотните пари, защото цените на всички консумативи, които ползваме - всичко е нагоре и второ- цените, които правим стават баснословни и не знам дали някой ще купува. Няма буркани в момента. Ако един тир преди беше 17 000 лева , сега е 30 000, но сега, ако вдигнат газта от 1-ви август, ще стане още по-лошо. Не знам дали е разумно да работим. Два- три пъти по-скъпа е газът"- коментира Богданов.
На питането дали предприятието получава някаква помощ от държавата, собственикът отговори:
" Не. Не получаваме. За ел. енергията получаваме, но за газа- не" .
На въпроса какво трябва да се направи, какво очаква бизнесът, за да продължи работата и да се запазят работните места и прозводствата, Георги Богданов отговори:
" Очакваме ниски цени, но не знам как ще се получат. Все още населението, домакинствата не знае за какво става въпрос, защото сега е лято. Газ се ползва евентуално за готвене или топла вода. Когато дойде време да се използва за отопление, нещата ще станат страшни. Народът сега това не го осъзнава все още. А цените ще продължават да вървят нагоре. Няма логика едно пюре, което миналата година съм го продвал на 1800 лева, тази година трябва да го продам на 3000 лева. И има ли кой да го купи? "
Според предприемача изходът от ситуацията е много сложен.
"Чудим се да работим ли, да приключваме ли. Производителите на плодове и зеленчуци чакат да узреят и да ги купуваме и те си мислят за някакви баснословни цени. Но нашата и на колегите ни производствена програма е по-малка. Няма да купуваме това количество, което сме купували" - каза Богданов.
"Никой не мисли. Ситуацията се превръща в една голяма каша. Лошото е, че всички си чешат езиците, извинявам се за израза и накрая- нищо. Всичко е хаотично"- добави собственикът на консервно предприятие за Радио Пловдив.
Кой кой е в скандала с изборните резултати? До къде може да стигне кризата и какви ще са последствията? Каква ще бъде развръзката на казуса с повторното преброяване - а ктуалната тема коментира в програма "Точно днес" политическият журналист Ружа Райчева. Според нея дори да има развръзка, натрупаното недоверие и опорочаването на цели процес,..
Ръст на приходите от нощувки в местата за настаняване в Пловдив отчитат от Дирекция „Туризъм“ към Общината. Общата сума на приходите през миналата година възлиза на близо 50 милиона и 200 хиляди лева. Отчета за изпълнението на годишната програма за развитието на туризма, а също и програмата за тази година ще бъдат гласувани днес на сесия..
Проект „60+“ стартира третото си издание с още по-голям обхват и въздействие. Програмата вече обхваща 11 клуба, като към досегашните пенсионерски клубове в различните райони на града и Съюза на слепите, се присъединяват Съюзът на глухите и Съюзът на инвалидите. В програма "Точно днес" ръководителят на проекта Ели Шопова, коментира,че той не само..
Едва ли ще се стигне до конституционна криза, въпреки че цялата институционална драма в отечеството е много висока, защото последните години бяха години на разпад на всякакви форми на държавност. И това, което виждаме в момента в Конституционния съд (КС) е една от малките искри, които проблясват. Така коментира в програма "Ден след ден" на..
Индексите на борсите за кафе достигнаха исторически стойности, а към причините за резкия скок е слабата реколта в основните страни производители и климатичните условия. Разделяме кафето, което се търгува на основните стокови борси на робуста и арабика. Робустата се търгова на лондонската борса, а арабиката на нюйоркската. Рекордните..