Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“.

„Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и бизнеса на местно ниво, защото той създава работни места, плаща данъци и гарантира икономическия просперитет на региона“, заяви Ангел Стоев. 

Представителите на сдружението изразиха позиция, че затрудненият диалог през последните месеци е довел до блокиране на стратегически проекти за града и областта и до забавяне преодоляването на редица проблеми. Като един от най-спешните за решаване въпроси е почистването на р. Марица. 

Сдружението се опасява, че заради политическата криза е блокиран и проектът на НКЖИ за естакадата на бул. „Копривщица“ с повдигане на жп линиите от гара „Филипово“ до Централна гара, а той има реален шанс да получи финансиране по европейските програми. 

С преодоляване на задръстванията е свързана и още една инициатива на „Бизнесът за Пловдив“ – подобряване на движението по Околовръстното шосе в посока Пазарджик. „В процедура сме на закупуване на парцел, който ще дарим на АПИ, за да може в рамките на настоящия ремонт на отсечката, да се изгради съоръжение, което да облекчи завоя в посока Пазарджик, където сега са най-големите тапи“, обясни Атанас Рогачев.

„Бизнесът за Пловдив“ съобщи, че разработва идеен проект за изграждане на нова инфекциозна болница, която да може да поема пациенти от цяла Южна България. 

„Бизнесът за Пловдив“ се надява настоящото правителство да поднови ремонта на пловдивската Концертна зала, която е една от обществените каузи на сдружението. По времето на министър Велислав Минеков със съдействието на областния управител Ангел Стоев в бюджета на Министерството на културата за тази година бяха осигурени 11 млн. лв.  До този момент обаче така и не е стартирала процедурата по възлагане.

По време на срещата стана ясно още, че сдружението подкрепя и проекта за строителството на Втори гребен канал, който е включен в Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Манол Пейков с преференции пренарежда листата на ПП-ДБ

Манол Пейков от ПП-ДБ пренарежда листата на коалицията в Пловдив-град.  При необходими 1441-а преференции той е получил 3 938, които го поставят на второ място в листата на ПП-ДБ. Той измества от втората позиция Стою Стоев и третата Катя Панева. Водачът на листата Асен Василев е получил 3423 гласа. Рекордьор по преференции е получил..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

ГЕРБ води в Пловдив, следван от ПП-ДБ при 100% обработени протоколи

Приключи изборният ден в 16 РИК - Пловдив град.   Окончателният резултат при сто процента обработени протоколи показва, че водеща политическа сила в града под тепетата е ГЕРБ с 29,7%  Следват Продължаваме промяната - Демократична България с 18,71%,  Възраждане с 15,75%,   Има такъв народ - 9%,  БСП-Обединена левица - 6,24%,  ПП Меч - 5.65%..

публикувано на 28.10.24 в 07:56

Петър Градев е новият кмет на Войнягово

Петър Градев от коалиция „Заедно за силна община“ е новият кмет на карловското село Войнягово. На балотажа в неделя Градев е получил 299 гласа, а Минковски – 236. Десет души са гласували с "Не подкрепям никого". Разликата между 2-мата кандидати е 63 гласа.  "Първата задача, с която ще се заема като кмет на Войнягово, е сметосъбирането и..

публикувано на 28.10.24 в 06:26

ГЕРБ-СДС убедително води в Пловдив при 77% обработени протоколи

ГЕРБ – СДС убедително води спрямо Продължаваме Промяната – Демократична България в Пловдив –град  с 30.01%. Бившите им коалиционни партньори са спечелили вота на 18.30% от избирателите. Това сочат данните на 16-та РИК при 77.12% обработени протоколи.   След тях с малка разлика са Възраждане с 15.80% . Четвърто и пето място са за ИТН и..

публикувано на 28.10.24 в 05:51

"Възраждане" са втори в Пловдив-област при 100% обработени протоколи

При 100 процента обработени протоколи в 17 РИК: За Пловдив област ГЕРБ води с  26.38%, следват  Възраждане с 15.58%, БСП – Обединена левица с 12.34%. Продължаваме Промяната – Демократична България е четвърта политическа сила с 9.64%.  Петото място си делят ИТН и Алианс за права и свободи на Ахмед Доган съответно с 7.43% и 7.22%.  "Меч"..

публикувано на 28.10.24 в 05:39