Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се активно по организацията на честни избори

| обновено на 11.08.22 в 11:23

За съжаление на предварителните консултации за състав на местните районни избирателни комисии за Пловдив и областта не бе постигнат консенсус, каза областният управител Ангел Стоев. Така решението остава в правомощията на ЦИК и най-вероятно утре ще стане ясно състава на двете комисии.
      

Неприятен момент за избирателните комисии в процедурата по провеждане на самите избори е фактът, че панаирните палати тази година няма да бъдат използваеми. Това се дължи на насрочения по това време Пловдивски панаир и присъствието на множество изложители, добави областният управител. Същото неудобство се отнася и за зала колодрума, където пък са насрочени различни спортни прояви. Отпадала е идеята да се ползва спортната зала на ПУ "Паисий Хилендарски", но до утре обаче ще има яснота за това, къде ще бъдат разположени комисиите, увери Ангел Стоев.

ЦИК ще предостави на избирателните комисии определен брой машини, които местните експерти ще използват за обучение на избирателите за машинно гласуване.

На проведените срещи със правоохранителните структури са заложени конкретни механизми за активно противидействие на изборната „търговия“.  Ако някой си позволи да прави опити за купуване или контролиране на вота, ще срещне суров отпор в лицето на всички държавни институции, предупреди областният управител.

В самия изборен ден се очаква да няма извънредни противоепидемични мерки. 

Не случайно една от първите ни срещи беше с директора на РЗИ д-р Сийка Димчева, припомни областният управител и посочи, че хората  задължително трябва  да спазват високи изисквания за хигиена.

По думите му, прогнозите са епидемичната обстановка постепенно да се успокои и да няма  нова вълна на  коронавирус до изборите. 

За деня на изборите за карантинираните ще бъдат осигурени мобилни урни, а в болниците ще има разкрити отделни секции за  пациенти с COVID-19.

Интервю с Ангел Стоев може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23