Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За образованието по-важно е как, а не колко се учи

По-малко от месец до началото на новата учебна година за подготовката, новите моменти и проблемите пред системата - ще се осигури ли  нормална учебна среда при отчитане на рисковете, свързани с епидемичната обстановка и общата ситуация на икономиката в страната, коментира председателят на синдикат образование към КТ "Подкрепа" - Юлиян Петров в предаването " Точно днес". 

" Няма рискове да не стартира нормално учебната година. Върви подготовката. Едно от предизвикателствата е финансирането на системата. Както знаем тази година имаше една актуализация, но при специфичната ситуация, имаме притеснения дали бюджетите на всички училища ще издържат. Тези, които са на газ, дали ще имат доставки? Трудно ще се смени отоплителната система на едно училище, което е газифицирано, с алтернативен източник. Това е национален проблем и правителството трябва да е гъвкаво" - коментира  Юлиян Петров в разговор с Елена Крушкова.

" Надявам се, че до края на септември парите от актуализацията и оптимизацията ще пристигнат. Това са процеси, които традиционно закъсняват. Имаше една порочна политика в края на миналата и в началото на тази година да се говори срещу делегираните бюджети и преходните остатъци. Много училища похарчиха преходните остатъци, а които ги оставиха, сега имат финансови буфери. Това показва, че нашата система е недофинансирана, колкото и да се говори за най-различни траншове. Като цяло парите за образование са недостатъчни с този размер - 4,2 % от брутния вътрешен продукт. Трябва да погледнем към 6- 7 %, ако искаме друго образование. Това е един политически, много важен въпрос" - обясни Петров. 

"Винаги има риск от дървена ваканция. Надяваме се, че и на база пандемичните показатели, няма да се стигне до онлайн обучение. Нека училищата да не са първи в това отношение. Вредите и дефицитите много трудно се преодоляват. Годината е осигурена материално, но ако едно училище няма буфери- ще функционира трудно. По отношение на кадрите- по някои предмети и дисциплини много трудно се намират млади преподаватели. На този етап повече говорим за политика, но почти не сме я създали" - добави председателят на синдикат образование към КТ "Подкрепа" .

"Наскоро пак правихме изследвания и се оказа, че по това колко учим сме някъде посредата на статистиката. По-важно е как, а не колко учим. Да спрем да мерим параметри, а да погледнем към естетиката на образованието. Макар да са на делегирани бюджети в тази посока няма как училищата да бъдат автономни" - каза в заключение Петров. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56