Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Wiener Symphoniker за първи път у нас и с два концерта в Пловдив

Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град Виена) пристига за първи път в България, за да изнесе на 9 и 10 септември ( петък и събота) два концерта на сцената на Античен театър в Пловдив. Началото е от 20 часа. Билети за изключителните концерти се продават в Билетен център пред община Пловдив, в  Туристически информационен център – Пловдив до Римския стадион, касата на Античния театър на ул. Цар Ивайло 2-A, каса „МаскАрт“ в Дома на културата „Борис Христов“, в цялата мрежа на Ивентим и онлайн. Билетите, които все още можете да намерите в мрежата са на цени 80 лева и 120 лева.

Програмата на концерта включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка. И двамата са пловдивчани със световна кариера, разнасящи славата на страната ни на най-престижните международни сцени. В оркестъра свири още един пловдивчанин - Иво Йорданов, контрабас.

Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях са Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикалната си история от 1900 г. със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава са Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25