Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капана домакин на работилница за подобряване на градската среда

| обновено на 31.08.22 в 15:33

Събитието "Създаване на място" - Placemaking with Youth на сцена "Ядрото" в Капана е тази събота, 3-ти септември, от 10 часа. Събитие на „Български младежки делегати към ООН“. Според ревизиранатa "Европейска харта за участието на младите хора в местния и регионален живот" на Съвета на Европа, младите хора трябва да се включват в процеси по създаване и подобряване на градската среда.

„Подобни работилници по placemaking, както е известно събитието на Запад, се използват като инструмент за обновяване на публичните пространства“, споделя архитект Мария Бадева. 

Настоящата работилница цели да открие и тества как младежите могат да участват в процеси по градско планиране, и подобряване на градската среда. Архитект Мария Бадева, представител на "Български младежки делегати към ООН" за периода 2021-2022 година и към Съвета на Европа ще води работилницата, заедно със свои колеги и активната подкрепа на Университета по архитектура. Материалите са осигурени от „Български младежки делегати към ООН“.

„Това са графични материали и макет на мястото, които да подпомогнат ефективното включване на хората в събитието. Като по този начин, всеки може да изрази своето виждане за мястото. На базата на изразените идеи могат да се подготвят идейни проекти, за развитието на съответното място. В началото на събитието ще имаме кратка презентация от представители на Младежки център Пловдив, които ще разкажат на младите хора и всички присъстващи чрез интерактивни дейности, как могат да бъдат полезни на града и колко важна е гражданската активност“, казва още Мария Бадева

Желание за участие в работилницата може да заявите, като попълните анкетата https://forms.gle/5n1zjsSprEoDoGL97  или отидете на място. Всеки, който иска може да се включи. Събитието е ориентирано към младите хора, но всеки човек с креативни идеи и хрумвания е добре дошъл.

Събитието се осъществава с любезното съдействие на Университета по архитектура - УАСГ София, като част от инициативата на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, наречена "Rejuvenating Politics", както и съвместно с програмата "Български младежки делегати към ООН".

Мария Бадева гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52