Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тютюнев склад за седмица се събаря в Пловдив

Министърът на културата идва на спешна инспекция

10
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Незаконно събарят един от изгорелите тютюневи складове – на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", който е част от групов паметник на културата. За случая алармира арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и лично днес се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Според нея складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. 

Пред Радио Пловдив арх. Бакалова подчерта, че в защитената територия събаряне се допуска само след положително становище на Министерство на културата, а такова няма.

"Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава", заяви арх. Бакалова. 

Тя разказа, че днес е започнало събарянето на фасадата на склада откъм двора. 

"Просто се качих пред багера. Това е абсолютно незаконно! Чакам да се сезират компетентните органи, а докато това стане, да остане нещо от тютюневия склад", заяви арх. Бакалова. 

След сигнал и до министъра на културата Велислав Минеков той се очаква да пристигне около 16 часа на място.

Радио Пловдив потърси за информация кмета на район "Централен" Георги Стаменов, който не беше информиран. Стаменов се ангажира да изпрати екип, който да провери на място какво се случва с тютюневия склад.

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров съобщи, че преди час е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад.

 "Той е част от групов паметник на културата "Филипопол – Тримонциум – Пловдив" и всяка намеса в тази зона трябва да се съобразява с многопластовата историческа среда. Събарянето противоречи на правилата", каза арх. Петров.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. "Христо Ботев" 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.
Преди минути стана ясно, че охранителите не допускат вече хора в близост до сградата. 
На място дойдоха и общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова, университетският преподавател проф. Мария Шнитер, както и протестиращи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Смениха стадиона за мача "Септември" - Локо - Пловдив

Спортно-техническата комисия към БФС обяви промяна на стадионите в следващите мачове на Ботев и Локомотив. Както е известно, "жълто-черните" се завръщат в "Коматево", заради потресаващото състояние на тревната настилка на стадион "Христо Ботев". В същото време двубоят между Септември и Локомотив ще се играе на стадиона в "Надежда", заради концерт на..

обновено на 22.08.24 в 18:46

Болницата в Смолян ще има вертолетна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците трябва да..

публикувано на 22.08.24 в 15:05

Нова пътна връзка ще свърже районите "Южен" и "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе. Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“...

публикувано на 22.08.24 в 12:54

Археолози и строители бързат за приключване на ключови проекти

В 8 часа утре в петък се очаква да бъде отворено движението по бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на Марица до кръстовището с бул. „Шести септемви“. За почти два месеца в участъка бе подменена ВиК-мрежата, която предизвикваше чести аварии и течове и направен ремонт на пътното платно. Ремонтните дейности предизвикваха непрекъснати..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели, очната ставка се провали

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  Не съм видял Рангел да удря Димитър,  каза единствено в съда Борислав Динков , след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12